Open Bionics е компания за протези, известна със своята Hero Arm, и наскоро пусна нова протеза, предназначена за онези с частични проблеми с горните крайници. Hero Gauntlet дава възможност за по-широк диапазон на сръчност на хора с вродени разлики в ръката или с ампутирани пръсти.

За разлика от ръката Hero Arm, която се контролира от EMG сензори, измерващи мускулни сигнали, ръкавицата Hero Gauntlet се контролира единствено от движението на китката.

Макар че всяка протеза е проектирана и изработена по поръчка, всички те са изработени с помощта на 3D печат Multi Jet Fusion (MJF), за който се предполага, че позволява субмилиметрова точност. За пръстите се използва найлон 12 с висока якост на опън, а подложката е от гъвкав термопластичен полиуретан. От Open Bionics твърдят, че след като бъде монтирана и функционира, ръкавицата на героя може да издържи до 20 кг в режим на захващане с кука и 5 кг натоварване на пръстите, когато е разгъната.

В допълнение към магнитните сменяеми покрития (можете да избирате от 11 цвята и текстури) и персонализираните каишки за китката и дланта, ръкавицата Hero Gauntlet използва системата за затягане BOA - открита в екипировката за ски, голф, колоездене и алпинизъм - за затягане на захвата.

Теглото на протезата е друго нейно предимство - тя тежи само 300 грама.

Компанията отбелязва, че общата гама от продукти започва от 4000 лири (около 5200 долара), и уверено заявява, че тъй като някои подобни протези за ръце могат да струват до 70 000 долара, протезата Hero Gauntlet е оценена като значително по-достъпна алтернатива. В някои страни, включително Австралия и Германия, тя е достъпна чрез здравно осигуряване.

Снимка: Unsplash/Open Bionics

Виж още: Наноботи ще разширят милион пъти капацитета на изкуствения интелект към 2045 година