Ръководителят на руската космическа програма каза, че Москва ще се оттегли от Международната космическа станция, съобщиха държавните медии: ход, за който обвинява санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.

„Решението вече е взето, не сме длъжни да говорим за него публично“, каза за ТАСС и РИА Новости генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в интервю за държавна телевизия в събота.

„Мога да кажа само това – в съответствие с нашите задължения ще уведомим нашите партньори за края на нашата работа на МКС с едногодишно предизвестие.“

По-рано миналия месец Рогозин заплаши да прекрати мисията на Русия, освен ако САЩ, Европейският съюз и Канада не отменят санкциите срещу предприятия, участващи в руската космическа индустрия.

Орбиталната изследователска космическа станция до войната в Украйна остана рядка област на сътрудничество между Русия и САЩ и техните съюзници въпреки постоянно влошаващите се отношения. Но безпрецедентната международна изолация на Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари, бележи края на този символ на съвместно изследване на Космоса.

Трима американци и италиански астронавт акостираха на космическата станция миналата сряда, присъединявайки се към трима други американци, трима руснаци и един германец, които вече са на МКС. NASA, която планира да експлоатира космическата станция до 2030 г., продължи да използва руски космически кораб „Союз“ за транспортиране на астронавти до и от МКС след оттеглянето на совалките през 2011 г. Сега космическата агенция на САЩ разчита повече на частни космически полети. SpaceX на Илон Мъск изстреля четиримата астронавти за NASA и Европейската космическа агенция в сряда.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Един от спътниците на Марс е обречен на сблъсък с планетата (ВИДЕО)