Виждали ли сте някога спътник, обречен да се разбие и да изгори в марсианската повърхност, да създаде слънчево затъмнение? Сега може да го направите.

Роувърът на NASA Perseverance засне и публикува видео тази седмица, което показва Фобос, един от двата марсиански спътника, който NASA описва с отчетлива форма на картоф, докато пресича повърхността на Слънцето. В съобщение за пресата космическата агенция заяви, че клипът ще помогне на учените да разберат по-добре орбитата на спътника и как неговата гравитация придърпва марсианската повърхност.

„Учените вече знаят, че Фобос е обречен“, се казва в изявлението на NASA. „Той се доближава до марсианската повърхност и е осъден да се разбие в планетата след десетки милиони години. Но наблюденията на затъмнението от повърхността на Марс през последните две десетилетия също позволиха на учените да прецизират разбирането си за спиралата на бавната смърт на Фобос.“

Добрата новина е, че неизбежната смърт на Фобос не трябва да се случи скоро, което означава, че плановете на NASA да изпрати хора на марсианската повърхност все още са актуални. Същото съобщение казва, че в момента Perseverance изучава астробиология и търси признаци на живот на Червената планета, докато сондата проправя пътя за приземяване на човешки мисии.

Цялата тази работа трябва да подкрепи мисията на NASA Artemis, която в крайна сметка трябва да позволи на хора да кацнат на собствената Луна на Земята. Въпреки че напоследък ракетните тестове не бяха с идеални резултати, целта е да се използват уроците, извлечени от завръщането на нашата лунна повърхност, за да се насочим към Марс.

Ако успеем да стигнем дотам, би било страхотно да запазим роувъра Perseverance наоколо като паметник на нашите постижения. Може би дори може да стане свидетел на евентуалната смърт на Фобос хилядолетия след затъмнението тази седмица.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Слънчева енергия ще помогне на първите покорители на Марс

Тагове: