Мъртвите сателити и други отломки постоянно изгарят, докато падат от орбитата на Земята. Според общоприетото схващане унищожаването на целия този космически боклук е полезно, тъй като поддържа орбитата по-малко затрупана. Но това може да има вредни последици за магнитното поле на нашата планета, както твърди физикът и бивш изследовател от ВВС Сиера Солтер - автор на спорна и все още нерецензирана статия - в ново есе за The Guardian.

Компании като SpaceX на Илон Мъск извеждат в орбита хиляди спътници, а скоро ще последват още десетки хиляди, тъй като интересът към частната космическа индустрия и космическия туризъм продължава да расте.

Но изгарянето на "пенсионирани" сателити в земната атмосфера може да има катастрофални последици за нашата планета, тъй като ще наруши плазмата, която образува защитна обвивка около нея и предпазва човечеството от вредна радиация.

"След като изучавах проблема повече от година, не се съмнявам, че огромните мащаби на това замърсяване ще нарушат нашата деликатна плазмена среда по един или друг начин", пише Солтър и твърди, че големите пари в "комерсиални космически предприятия" могат да ни спрат да "обсъждаме тази потенциална криза".

Компании като SpaceX отдавна твърдят, че изгарянето на сателитите по време на навлизането им в земната атмосфера е безвреден процес. Солтър обаче смята, че тази практика освобождава огромни количества метална пепел, повече от "стойността на Айфеловата кула" годишно, директно в йоносферата.

Тази пепел, особено алуминиевите частици, може да предизвика хаос или дори да пробие нови дупки в озоновия слой на атмосферата, което може да изложи човечеството на опасност на земята.

"Ако всички тези проводящи материали се натрупат в огромен слой от боклук, той може да улови или отклони цялото или част от магнитното ни поле", твърди Солтър в становището си. "Земята е сферичен магнит, който заобикаляме с бързо движещи се метални отпадъци."

"Хора като Илон Мъск и Джеф Безос многократно заявяват, че Космосът е ключът към човешкото дълголетие", пише Солтър. "А ако е точно обратното? Ами ако космическата индустрия е средството за гибелта на нашата планета?"

"Докато това замърсяване не бъде проучено допълнително, всички ние трябва да се замислим за вредите от сателитния интернет", заключава тя.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.