Добре са ни известни вредите, които ни причинява пасивното пушене. Дори непушачите са в опасност от цигарения дим, независимо, че не те са тези, които го избират. Трудно е обаче да се определи на колко дим сме изложени и до каква степен сме пасивни пушачи. Учени от колежа Дартмаут в Ню Хампшир създадоха портативен сензор, който ще ни помогне да разберем.

 

Устройството все още е прототип, но е първият сензор, който в реално време отчита цигарения дим, на който сме изложени и който дишаме. Сензорът използва полимерни фолиа, за да измери никотиновите изпарения във въздуха, след което данните се записват в специален чип. Технологията не само измерва количеството цигарен дим в атмосферата около нас, но и пази записано къде и кога сме били изложени на него.

 

В сегашната си форма, сензорът е малко по-малък и лек от смартфон. Учените се надяват да го разработят до още по-малка форма, която да може да се носи като гривна или около шията. Според създателите му, устройството е първото в историята, което отчита с такава голяма точност колко пушек вдишваме пасивно в живота си.