Изследователи от Италия и Сърбия са създали транзистор, изработен от мед (II) и фталоцианин (CuPc) - известен избелващ агент, използван в пастата за зъби. Тези материали могат да се използват и като органични полупроводници. Според учените, освен че е обозначен като безопасен за човешка консумация, CuPc остава стабилен в продължение на повече от година и може да работи като транзистор с електролитна връзка, работещ при по-малко от 1 волт.

Освен това не е необходимо огромно количество CuPc, за да се създаде транзистор, който може да се консумира. Според изследването средностатистическият човек поглъща около 1 mg CuPc, докато си мие зъбите два пъти дневно, което е 12 500 пъти повече от 80-те нанограма, необходими за създаването на един чип.

Разработването на ядлив транзистор е от решаващо значение за по-нататъшното разработване на електронни медицински устройства, които могат да бъдат безопасно поглъщани за тестване на стомашно-чревния тракт. Вече разполагаме с капсулна ендоскопия, при която се използва малка безжична камера с размерите на витаминно хапче, което пациентът поглъща. След това тя прави снимки или видеоклипове на храносмилателния тракт за диагностика. Тази процедура обаче изисква лекарски контрол и все пак трябва да го преминете след приключване на теста. Освен това капсулната ендоскопия няма друг сензор освен камерата, така че е ограничена само до визуални процедури.

С помощта на ядлив транзистор обаче биоинженерите биха могли да разработят медицинско устройство, включващо сензори за определяне на нивата на ензимите и други химически функции в организма. И тъй като това са ядливи устройства, които не представляват почти никакъв риск за здравето ви, бихте могли лесно да ги приемате, без да се нуждаете от подготовка и лекарски контрол. Това го прави изключително подходящо за ранна диагностика и наблюдение и дори би могло да автоматизира бъдещото медицинско лечение.

Вече са предложени ядливи електронни компоненти като електролити, батерии, суперкондензатори, проводящи пасти и мастила, вериги с мед и дори сензори. Всички те обаче са ограничени без ядлив транзистор, който би служил като ядро на операцията. Така, като въведем транзистор с помощта на CuPc, бихме могли да създадем изцяло ядлив компютър, който би могъл да направи диагностиката, лечението и превенцията много по-достъпни и бързи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nvidia вероятно не мисли за геймърите, тъй като RTX 5080 има само 16 GB VRAM