Видеоклиповете за научни изследвания обикновено не са известни със своите сюжетни линии. От време на време обаче виждате такъв, който става все по-добър, колкото по-дълго го гледате. „Отвъд ръчната сръчност“ е едно такова видео. В първите няколко секунди то ви впечатлява с изключително сръчна роботизирана ръка, а след това нещата започват да излизат извън релси.

Видеото дебютира заедно с едноименния научен труд на Международната конференция по роботика и автоматизация на IEEE в Ротердам тази седмица. Работата, извършена от швейцарската EPFL, изследва начините, по които роботизираните ръце могат да надхвърлят съществуващите граници, за да хващат още по-широк спектър от обекти.

„Моделът за дълбоко обучение значително усъвършенства техниките за сръчна манипулация за хващане с многопръста ръка“, отбелязва екипът. „Въпреки това ръководеното от контактна информация захващане в претрупани среди остава до голяма степен неизследвано.“

От десетилетия роботолозите търсят вдъхновение в света на природата. Днешните роботи до голяма степен са изградени върху тези основи - например четириногите и хуманоидите модели, които в момента заливат пазара. Биологичното е богат и сякаш неизчерпаем източник на вдъхновение, но също така може да накара дизайнерите да се поставят в непозната позиция.

Но защо една роботизирана ръка трябва да бъде ограничена от ограниченията на своя естествен аналог? Преобладаващият отговор може би е липсата на въображение. Представеното тук изследване обаче показва как изглеждат тези системи, когато човек умишлено разкъса тези връзки.

Резултатите могат да бъдат малко страховити. Проектирането на вдъхновена от човека ръка, която може да се огъва назад, за да вдига широк спектър от предмети, и да се отделя, за да пропълзи до друг предмет, твърдо я поставя в долината на страшното. Ако не приличаше толкова много на човешка ръка, вероятно щеше да е по-малко обезпокоителна.

Ако човек успее да преодолее тази стряскаща реакция, отвъд нея ще откриете завладяващ път напред за постиженията на роботиката. Друг е въпросът дали подобно нещо може да бъде успешно мащабирано. Засега изследването несъмнено предизвиква голям интерес в тази област.

Снимка: Unsplash/EPFL

Виж още: iPhone 16 Pro Max не успя да победи Huawei Pura 70 Ultra във фототест