Компанията за офшорни вятърни технологии Beam е внедрила първото в света автономно подводно превозно средство (AUV), управлявано от изкуствен интелект, което е пробив в инспекциите на офшорни вятърни инсталации. Авангардната технология беше изпробвана в Seagreen, най-големия офшорен обект в Шотландия, който е съвместен проект на SSE Renewables, TotalEnergies и PTTEP.

Това ново автономно подводно превозно средство, управлявано от изкуствен интелект, променя начина, по който се извършват подводните инспекции, тъй като ги прави по-бързи и по-достъпни. Системата е напълно самостоятелна, което означава, че може да извършва подробни инспекции без никакво човешко участие и да изпраща данни директно на брега.

Традиционно проверките отнемат много време и се извършват ръчно. Управляваният от изкуствен интелект AUV на Beam може да се справи с тези задачи сам, като съкрати времето за инспекция с до 50%. Това означава по-ниски разходи и по-малко хора, необходими в морето. Освен това усъвършенстваната технология на превозното средство събира по-добри данни, включително 3D модели, така че екипите могат да вземат по-информирани решения за поддръжката на активите.

Компанията Beam със седалище в Абърдийн, Шотландия, планира да разшири тази технология в целия си флот през следващите няколко години, като пълното ѝ внедряване се очаква до 2026 г.

Seagreen е най-дълбоката офшорна вятърна ферма с фиксирано дъно в света - 58.6 метра, която е онлайн от края на 2023 г. Автономното превозно средство на Beam вече е предоставило изключително важни данни от обекта, включително информация за растежа и ерозията на морето, което ще помогне да се гарантира дългосрочната надеждност на вятърния парк.

Матю Хендерсън от SSE Renewables подчерта повишаването на безопасността и ефективността: „Технологията на Beam ни позволява да намалим броя на хората, които изпращаме в морето, да ускорим проверките и да получим висококачествени данни, които са от решаващо значение, тъй като навлизаме в по-дълбоки води“.

Технологията на Beam за инспекция с изкуствен интелект ще бъде внедрена в целия флот на компанията през 2025 и 2026 г. Компанията се надява, че тази иновация ще изиграе ключова роля за повишаване на ефективността и рентабилността на офшорните вятърни инсталации и ще подкрепи глобалния преход към чиста енергия.

Снимка: Unsplash/Beam

Виж още: Известен YouTube канал твърди, че Apple лъже за 48 МР камерата на iPhone 16 Pro