Един ден роботите може и да открадната нашите работни места, но съществуват и много работи, които с удоволствие ще им отстъпим - като например поддръжката и почистването на подводна инфраструктура, и то не само защото не им се налага да излизат на повърхността, за да дишат.

Точно с това се занимава този змиевиден робот, продукт на съвместното сътрудничество между норвежките компании Kongsberg Maritime и Statoil и Университета по науки и технологии в Осло. Основната задача на машините е да инспектират и подменят оборудване и различни инфраструктурни съоръжения под водата. Използването на подобен робот не само намалява разходите и повишава ефективността при иначе сложните операции, но и позволява на машината да достигне места, които хората и дори други роботи не могат да достигнат. Още по-интересно е, че когато не работи, роботът почива на морското дъно, докато не стане необходим отново.

Роботите във видеото по-долу са резултат на 10-годишен труд и техните създатели се надяват, че скоро ще могат да ги превърнат от лабораторен проект в комерсиален продукт.

Виж още: Alphabet показа нов робот, който може да изкачва стълби

Тагове: