Въпреки че компанията майка на Google Alphabet реши да продаде притежаваната от нея Boston Dynamics, това не означава, че тя се отказва от проектите, свързани с роботи. Точно обратното, през уикенда станахме свидетели на представянето на нов робот на два крака, който бе демонстриран по време на New Economic Summit в Япония.

Засега роботът все още няма име, но той е създаден от подразделението SCHAFT, което е част от Дивизията Х на Alphabet, позната преди като Google X. Машината с лекота изкачва стълби, ходи по неравен терен и успешно балансира на един крак. Въпреки че подробностите все още са малко, подобни предимства са лесно видими. Специално възможността за изкачването на стълби се разглежда като голямо постижение, тъй като това обикновено е механичен проблем за повечето подобни машини.

Освен това роботът се описва като евтин за изработка и лесен за поддръжка. Изчислителното му ядро е поставено в блок, разположен над двата крака, което води до по-нисък център на гравитацията и лесно балансиране. Максималното тегло, което може да носи, е 60 килограма, а във видеото ще видите как практически всякаква тежест може лесно да се постави върху "главата" му.

Засега роботът не се счита за официален продукт, а по-скоро е техническа демонстрация на възможностите на SCHAFT.





Виж още: Щатската армия ще бъде оборудвана с джобни дронове до 2018 година

Тагове: