Учените успешно разработиха нова управляема протеза на допълнителен палец, предназначена за повишаване на производителността.

Изследователите от университета в Кеймбридж твърдят, че роботизираният палец може да помогне за разширяване на възможностите на човешката ръка - от носене на няколко чаши с напитки и разбъркване на карти за игра до извършване на хирургически операции.

„Наистина сме развълнувани и от потенциалните възможности за използване на палеца за повишаване на производителността в работна среда, особено при тези, които разчитат на ръчната сръчност на ръката си, за да изпълняват работата си“, казва Тамар Макин, професор по когнитивна неврология в Университета в Кеймбридж.

„Това може да бъде навсякъде между хора на ръчния труд, които се опитват да запоят сложен комплект, и дори хирурзи, които трябва да работят с много инструменти едновременно“, добавя тя.

През 2022 г. третият палец беше представен на Лятното научно изложение на Кралското общество, където близо 600 представители на обществеността тестваха устройството. Само четирима от тях не са могли да използват роботизирания палец или защото не е пасвал добре на ръката им, или защото не са могли да го контролират с краката си. Изследователският екип обяснява, че разработените специално за изложбата сензори за налягане не са били подходящи за много леки деца. Задачите включвали вдигане на колчета от дъска с колчета и манипулиране на предмети за кратко време.

Според резултатите, публикувани в Science Robotics през май, „98% от участниците са успели да манипулират успешно предмети с помощта на допълнителния палец през първата минута на употреба, без да има значително влияние на пола, ръката или афинитета към хобита, свързани с ръцете“.

Изследователите се надяват, че с по-нататъшни тестове третият палец ще може да предефинира човешките способности.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение