През годините в света на научната фантастика са направени някои страхотни изобретения. Независимо дали става дума за Тардис от Dr Who и неговите чудодейни способности за пътуване или за телепортационните способности на героите в Jumper, научната фантастика има таланта да измисля чудесни начини за транспорт. Сега обаче учените смятат, че едно научнофантастично изобретение може да се превърне в реалност: изкривеното задвижване.

Всичко това е теоретично и НАСА все още не е създала средство за лесно прескачане между планетите, но технологията вече звучи страхотно. Сега нека да поговорим за тази разработка, която иска да докаже, че един ден може да съществуват двигатели, които да ни помогнат да се движим с лекота из Космоса.

Учени от американски университет току-що са подали документи, в които се описва как биха могли да работят т.нар. warp drive според доклад на Space.com. В документа се говори за сложни неща като стабилна материя, вектори на преместване и нещо, наречено метрика на Алкубиер. На нормален език всичко това означава, че теоретично би било възможно да се създаде двигател, който да ни задвижва през Космоса със скорост, близка до светлинната.

В статията, публикувана от Университета на Алабама, се описва какво би било необходимо за създаването на кораб, способен да развива такива скорости, което означава, че скокът с междузвездна скорост може да е по-близо, отколкото си мислим. Както съобщава Space.com:

"Това изследване променя дискусията за изкривеното задвижване", казва в изявление водещият автор Джаред Фукс от Университета на Алабама в Хънтсвил и изследователския център "Приложна физика". "Демонстрирайки първия по рода си модел, ние показахме, че тези задвижвания може да не са отнесени само към научната фантастика".

Според изявлението моделът на екипа използва "сложна комбинация от традиционни и нови гравитационни техники за създаване на warp балон, който може да транспортира обекти с висока скорост в рамките на познатата физика".

Времето за появата на статията не би могло да бъде по-подходящо, тъй като група международни изследователи наскоро стартира свой собствен проект за превръщане на изкривената скорост на движение в реалност.

Според доклад на Popular Mechanic разработката е дело на международната организация Applied Physics, която иска да докаже, че задвижването от сериала "Стар Трек" може да стане реалност. Екипът е създал онлайн инструмент, чиято единствена цел е да открие как да се ускори пътуването в Космоса.

"Сега физиците могат да генерират и усъвършенстват редица проекти за изкривено задвижване само с няколко кликвания, което ни позволява да развиваме науката с голяма скорост", казва Джани Мартире, главен изпълнителен директор на Applied Physics, в изявление за пресата. "Warp Factory служи като виртуален аеродинамичен тунел, който ни позволява да тестваме и оценяваме различни дизайни на уарпове. Научната фантастика вече се доближава до научните факти."

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft направи Recall в незадължителна функция на компютрите с Copilot+ заради опасенията

 

Тагове: