Представете си следния ужасяващ сценарий: морските течения в Атлантическия океан, които донасят топла вода в Европа, се сриват, в резултат на което големи части от континента стават студени като полярния кръг.

Точно за този мрачен сценарий предупреждава екип от европейски учени в ново проучване в списание Nature Communications: този катастрофален срив - заедно с унищожаването на дъждовните гори на Амазонка и топенето на полярния лед - е на път да се случи, ако продължим да вървим по сегашния си път.

По-конкретно учените твърдят, че тези основни системи на Земята, важни за поддържането на стабилен глобален климат за човешката цивилизация, са изправени пред 45% или по-голям шанс да се сринат през следващите 300 години, дори ако временно върнем глобалното затопляне под прага от 1.5 градуса по Целзий. Още по-лошото е, че сривът може да се окаже необратим.

Изследователите моделират редица климатични политики върху нивата на въглеродните емисии, като същевременно въвеждат климатични данни за дъждовните гори на Амазонка, полярния лед в Гренландия и Западна Антарктида и атлантическата меридионална циркулация, която регулира потока на топла вода от тропиците към Европа.

"Необходимо е да се приемат и прилагат вътрешни политики за намаляване на емисиите, а не само да се поемат ангажименти, както и да се положат по-значителни и спешни усилия за намаляване на рисковете, свързани с повратните елементи", пишат учените.

Излишно е да казвамe, че всичко това звучи доста зле. Последиците от забавянето и евентуалният колапс на атлантическите течения ще бъдат ужасни за селското стопанство в Европа, където ще стане по-трудно да се отглежда каквото и да било.

А подтиквани от глобалното затопляне, вероятното топене на полярните ледени шапки и превръщането на амазонската дъждовна гора в суха савана ще влошат и без това лошото положение.

Учените призовават за спешно свеждане на въглеродните емисии до нула, което би предотвратило най-лошите последици от изменението на климата. Дори и това не изглежда сигурно, особено с оглед на енергийната интензивност в областта на изкуствения интелект и петролните държави като Саудитска Арабия, които блокират политиките за откъсване на света от изкопаемите горива.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple най-сетне взема мерки срещу съществуващата от десетилетия уязвимост 0.0.0.0 в Safari 18