Ракетите на SpaceX пробиват дупки в атмосферата на Земята, докато се връщат на повърхността, предизвиквайки това, което учените наричат "аврора на SpaceX" - новосъздаден термин, който се отнася до червени, сферични петна в нощното небе, които лесно могат да се видят с просто око.

Както съобщава Spaceweather.com, наименованието не е съвсем точно, тъй като технически те не са полярни сияния. Те са резултат от изгарянето на двигателите на ракетите на SpaceX в йоносферата на Земята - част от горните слоеве на атмосферата, където слънчевата радиация йонизира атомите и молекулите, за да създаде защитен слой от електрони.

Това означава, че с увеличаването на графика за изстрелване на ракетите на компанията това може да се окаже проблем, тъй като йоносферата изпълнява важна техническа функция, като осигурява стабилността на късовълновата радиокомуникация и GPS сигналите.

Въпреки това цялостното въздействие на тези "полярни сияния" все още не е напълно изяснено.

"Честотата на тези червени облаци може да се увеличи, тъй като SpaceX планира повече изстрелвания в бъдеще", казва Стивън Хъмъл от обсерваторията Макдоналд в Остин, Тексас, пред Spaceweather.com.

"Тяхното въздействие върху астрономическата наука все още се оценява", добави той. "Сателитите Starlink са известен проблем, но ефектите от самите изстрелвания на ракетите са област, на която се обръща все по-голямо внимание."

Това е значителен феномен, който е доста уникален за ракетите на SpaceX, които могат да запалят двигателите си, за да се приземят обратно на земята.

"По време на изгарянето двигателят отделя около 400 кг изгорели газове, предимно вода и въглероден диоксид", каза за Spaceweather.com Джеф Баумгарднър, който построи по поръчка инструмент в обсерваторията Макдоналд. "Всичко това се случва на височина около 300 километра, близо до върха на йоносферата, така че се получава значителна дупка."

Други експерти виждат в тези червени дупки в небето рядка възможност.

"Доволни сме от изгарянето на ракетата", добавя той. "Това ни дава възможност да изследваме как космическият трафик влияе на йоносферата."

Снимка: Unsplash

Виж още: Астероиди, способни да унищожат планета, се крият изпод ослепителните лъчи на Слънцето

 

Тагове: