Знаете ли кога се появява определена песен и тя обхваща цялото ви същество за няколко минути? Музиката има свойството да предизвиква уникална и завладяваща стимулация в мозъка ви, която учените се опитват да разберат и имитират. Такъв е случаят в едно скорошно проучване, публикувано в PLOS Biology, в което изследователите успешно прилагат технология, която пресъздава Another Brick in the Wall, Part 1 на Pink Floyd единствено с помощта на мозъчната активност. Използвана е техника, известна като реконструкция на стимулите, която надгражда предишни нововъведения и позволява на изследователите да пресъздадат песен, подобна на тази, която човек е чул.

29-те участници са имали фармакорезистентна епилепсия и интракраниални решетки или ленти с електроди, които са били имплантирани хирургически, за да подпомогнат лечението им. Изследователите използвали тези електроди, за да записват активността в множество слухови области на мозъка на лицата, които обработват аспекти на музиката като текст и хармония - докато участниците активно слушали Another Brick in the Wall, Part 1. Записите са направени в Медицинския център в Олбъни, щата Ню Йорк.

Учените използват изкуствен интелект, за да анализират и създадат копие на думите и звуците, които участниците са чули. Въпреки че крайният продукт е бил доста приглушен, песента е ясна за всеки, който я слуша, така че можете да я проверите сами. Изследователите също така са уверени, че биха могли да повишат качеството ѝ при бъдещи опити.

Слушането ангажирало предимно дясната страна на мозъка на участниците, най-вече в горния темпорален гирус и особено при възприемането на уникална музика. Имало е и малко ниво на стимулация в лявата част на мозъка. Изследователите установили още, че една точка в темпоралния лоб на мозъка се запалвала, когато 16-те ноти на ритъм китарата звучали, докато песента се изпълнявала с 99 удара в минута.

Това откритие може да даде повече информация за ролята, която тази област играе в обработката на ритъма. То би могло също така да помогне за възстановяването на хора, които са загубили способността си да говорят поради заболявания като амиотрофична латерална склероза. Вместо да се създава монотонен, почти роботизиран отговор, по-доброто разбиране на начина, по който мозъкът обработва и реагира на музиката, може да доведе до по-плавни протези за реч.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Легендата на Queen Брайън Мей с ключов принос за изследването на астероид феномен