Почвата и водата на Марс обикновено са твърде сурови за култури, но изследване открива, че люцерната и фотосинтезиращите бактерии могат да помогнат за превръщането на марсианската почва и вода в достатъчно годни за поддържане на земеделието.

Храненето на екипажите на Марс ще бъде голямо предизвикателство за всяка дългосрочна човешка мисия там, предвид високите разходи за изстрелване на каквото и да било от Земята до Червената планета. Учените отдавна търсят начини да отглеждат култури на Марс, но почвата му е бедна на органични хранителни вещества, от които повечето растения се нуждаят, за да растат, а водата му е изключително солена.

В новото проучване се изследват начини да се възползват максимално от марсианската почва и вода. Следите от вулканизъм на Червената планета означават, че марсианската почва е предимно натрошена вулканична скала, така че учените експериментираха с такива.

Ръководител на това изследване беше Пуджа Касивисванатан, която е започнала проекта докато е била в гимназията „Еймс“ в щата Айова. „Докато растях, винаги се чудех дали има потенциал за живот в извънземни среди, което доведе до моята силна страст към астробиологията“, каза Касивисванатан пред Space.com.

Изследователите открили, че люцерната, която обикновено се събира като сено за добитък, расте добре в тази бедна на хранителни вещества почва. Освен това, когато учените смелят тези растения, полученият прах може да послужи като тор, за да помогне на ряпата, репичките и марулите да растат в иначе безплодната почва, подобна на Марс.

„Намирам за най-изненадващо, че успяхме да отгледаме люцерна само върху симулиран марсиански реголит без хранителни добавки“, казва съавторът на изследването Елизабет Суонър, биогеохимик в Щатския университет на Айова в Еймс, пред Space.com. „Това е обещаващо, защото люцерната може да се използва за наторяване на реголита и отглеждане на хранителни растения, които обикновено не растат в този материал.“

Борбата за отглеждане на реколта на Марс е едно от основните предизвикателства, пред които е изправен героят на филма „Марсианецът“, носител на наградите „Златен глобус“ и „Хюго“ за 2015 г., който вдъхнови изследването. „Този ​​филм ме накара да се заинтересувам как бихме могли да разработим стратегии за отглеждане на растения в марсиански условия, за да облагодетелстваме бъдещи човешки мисии до Марс“, каза Касивисванатан, сега студент в Щатския университет на Айова в Еймс.

Учените също така установиха, че фотосинтетичен морски бактериален щам, известен като Synechococcus sp. PCC 7002, който често се използва в заводи за биообезсоляване на морска вода на Земята, е ефективен при премахването на солта от солена вода, подобно на тази на Марс. Изследователите дори биха могли да подобрят това обезсоляване, като филтрират водата, изложена на бактериите, през вида вулканични скали, открити на Червената планета.

Въпреки че хранителните култури наистина растат в обогатената почва, резултатът все още не съответства на земната продукция, тъй като ряпата, репичките и марулята, които учените отглеждат, не са много хранителни. „Тези храни със сигурност осигуряват основни витамини и минерали на хората, въпреки че може да не осигурят много калорична плътност“, обяснява Суанър. „Мисля, че това проучване демонстрира, че биоторенето е възможно с люцерна и растежът на друга растителна храна трябва да бъде изследван в бъдеще.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Goodyear ще произвеждат метални гуми за лунни разходки