В периода, в който не ни се мисли за грайферите на гумите на автомобила, а само се надяваме той да ни отведе по-бързо до крайбрежието, със сигурност не искаме да се напрягаме излишно. Но отпускарският август не важи за всички - особено за спецовете от Goodyear, които трябва да подготвят поредното си творение. Този път то не е за всеки - компанията се заема с нелеката задача да разработи гуми, специално адаптирани за лунния терен. Те са предназначени за Lunar Rover разработката от ново поколение на General Motors и Lockheed Martin.

Повърхността на Луната е покрита с дебел слой реголитен прах, известен с прословутите си физически свойства. Ето защо обикновените гуми нямат никакъв шанс там, а силно абразивният прах намалява цялостната надеждност на шасито на марсохода. Като добавим, че и всяка структура с въздух би се спукала или надула до точка на експлозия благодарение на резките температурни амплитуди - ситуацията съвсем се заплита. А може би най-важното нещо е, че интензивната слънчева радиация разгражда всички гумени части. Но от Goodyear добре познават всички тези подробности - компания, помогна за разработването на гуми за оригиналните лунни превозни средства на NASA, които бяха използвани за круиз по Луната в началото на 70-те години. Общо три лунни лунохода все още са там с по-ранно поколение гуми, направени от телена мрежа. 
Ранните скитащи превозни средства обаче са направени за еднократна употреба. Сегашното поколение лунен транспорт трябва да отговаря на критериите за повторна употреба, което се отнася и за гумите. Освен това тези нови модели ще имат възможност за автономна работа, поради което нуждата от сервизиране трябва да бъде минимална. Така че определено се вълнуваме от революцията, до която скоро ще се докоснат тези нови изобретения.  

Снимки: Goodyear

Виж още: Нещо кара Земята да се върти по-бързо и налага корекция в часовника