Тайната на безсмъртието може да се крие в медуза, по-малка от човешки нокът, затова учените прекараха последните няколко десетилетия в опити да разкрият тайните на Turritopsis dohrnii, по-често наричана безсмъртна медуза.

Изследователи от Университета в Овиедо, Испания, публикуваха ново изследване в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), което може би ще помогне за разгадаването на тази тайна. Накратко, изглежда, че безсмъртните медузи имат два пъти повече копия на гени, свързани с възстановяването и защитата, отколкото свързаната с тях, но смъртна братовчедка - пурпурната медуза, известна като Turritopsis rubra.

„Въпреки че стареенето засяга повечето живи организми, хидрозоята Turritopsis dohrnii е единственият вид, способен да се подмладява многократно след полово размножаване, ставайки биологично безсмъртна“, пишат авторите в статията. „Идентифицирахме варианти и разширения на гени, свързани с репликацията, поправката на ДНК, поддържането на теломерите, редокс средата, популацията на стволовите клетки и междуклетъчната комуникация.“

Възстановяването на ДНК и теломерите са особено важни за този вид животни. Когато времената са трудни или медузата гладува, тя поглъща собствените си пипала и потъва на морското дъно, където отново се превръща в малък полип и изхвърля още медузи, които накрая съзряват в медузи.

Теломерите на медузите действат като малки ДНК шапки, предпазвайки краищата на хромозомните нишки по време на размножаването им. Обикновено теломерите се скъсяват и се „изчерпват“ по време на този процес, но случаят с Turritopsis dohrnii не е такъв.

Лесно е да завиждаме на безсмъртните медузи, но е също толкова важно да внимаваме какво си пожелаваме. Все още не знаем как Turritopsis dohrnii редактира клетките си толкова лесно, а на семантично и философско ниво не е ясно дали получените медузи са един и същ индивид или не.

Все пак изследователите имат основание да се вълнуват - един от най-добрите обяснителни видеоклипове в интернет за този специален вид медуза описва как научаването на това как да се заменят мозъчни клетки например може да разкрие нови начини за лечение на болести, които хората все още не са в състояние да лекуват, като Паркинсон или Алцхаймер.

В изявление авторът на изследването и професор от Университета в Овиедо потвърждава, че екипът се надява да открие как да помогне на хората да живеят по-дълго.

„Надяваме се, че благодарение на тези знания ще намерим по-добри отговори на многобройните болести, свързани със стареенето, които ни връхлитат днес“, каза Карлос Лопес-Отин.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята

 

Тагове: