Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) към Пентагона иска малки компании да ѝ помогнат да намери нови начини за проектиране на военната мощ на САЩ в Космоса.

DARPA, агенция към Министерството на отбраната на САЩ (МО), която има за задача да изследва и разработва нови технологии, публикува изявление, в което се посочва как иска частни компании извън типичната база на наследените отбранителни контрактори да представят идеи, свързани с "космическото превъзходство". Военновъздушните сили на САЩ определят космическото превъзходство като "степента на контрол в пространството на една сила над всички останали, която позволява провеждането на нейните операции в определено време и място без забранителна намеса от наземни или космически заплахи".

С други думи, DARPA иска идеи за нови космически оръжия, които могат да защитават американските спътници от повреждане или нарушаване на работата им от противникови системи, както и системи, които могат да извършват собствени атаки.

По-конкретно DARPA иска от компаниите да представят идеи за "нови методи и технологии, които могат да предоставят на бойците революционни възможности за защита и отбрана на космическите системи". Поканата е част от инициативата на агенцията Bringing Classified Innovation to Defense and Government Systems (BRIDGES), която се стреми да свърже иновативни компании с правителствени агенции с цел решаване на "предизвикателни проблеми, които съществуват в класифицираната сфера", според изявлението на DARPA.

Документът на Космическите сили на САЩ Space Doctrine Note: Operations, публикуван през 2022 г., очертава как космическото превъзходство може да бъде постигнато както чрез отбранителни, така и чрез настъпателни операции. Отбранителните операции са тези, които защитават космическите способности на Съединените щати от противоспътниковите или контракосмическите системи на противника, докато настъпателните операции са тези, които "включват действия за заблуда, прекъсване, отричане, деградиране или унищожаване на военните космически способности на противника".

Това може да включва широк спектър от концепции - от наземни ракети с директно насочване, предназначени за унищожаване на спътници, до космически лазери, предназначени за заслепяване на оптиката на спътниците на противника. Други подходи включват радиочестотно заглушаване, кибератаки срещу наземни станции, наземни лазери, насочени към спътници в небето, орбитални оръжия и дори по-екзотични концепции като космически химически пръскачки.

Тъй като космическото пространство става все по-оспорвано от световните военни суперсили, започва нова космическа надпревара, която се съсредоточава върху това да се откаже на противниците свободното използване на космическото пространство и спътниците, които го наричат свой дом. Но както и в случая с космическите полети, частната индустрия в момента се движи по-бързо от правителствените агенции, когато става въпрос за разработване на най-новите технологии.

Според официалните документи на DARPA за възлагане на обществени поръчки повечето от съществуващите програми, свързани с космическото превъзходство, не включват последните иновации от процъфтяващата търговска "нова космическа индустрия", което забавя способността на Министерството на отбраната да прилага нови технологии.

Заинтересованите компании имат срок до 1 октомври 2023 г. да представят на DARPA своите идеи за космическо превъзходство. Агенцията ще продължи да оценява предложенията до март 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Голям телескоп на Луната може да надникне още по-дълбоко във Вселената

 

Тагове: