В епохата, в която можете да си купите почти всичко онлайн, вероятно не е изненада, че можете да си купите машина за изработка на диаманти за 200 000 долара от китайския сайт за електронна търговия Alibaba. Ако досега не сте обръщали внимание на диамантената индустрия, оказва се, че наличието на тези машини отразява продължаващата тенденция към демократизиране на производството на диаманти - процес, който е започнал преди десетилетия и продължава да се развива.

Историята на лабораторно отгледаните диаманти датира от поне половин век. Първият успешен синтез на диаманти в лабораторни условия се случва през 50-те години на миналия век. Тогава Хауърд Трейси Хол, химик в General Electric, създава първите лабораторно отгледани диаманти, използвайки процес с високо налягане и висока температура (HPHT), който имитира условията, при които се образуват диамантите в природата.

Оттогава насам технологията за производство на диаманти е напреднала значително. Днес съществуват два основни метода за създаване на лабораторно отгледани диаманти: въпросният HPHT процес и химическо отлагане от пари (CVD). И двата вида машини вече са обявени в Alibaba, като цените им започват от около 200 000 долара. Машината на CVD принципа е по-скъпа - около 450 000 долара.

Въпреки че идеята за закупуване на машина за производство на диаманти в Alibaba може да е интригуваща, важно е да се отбележи, че работата с нея не е толкова проста, колкото да я включите и да наблюдавате как се образуват диаманти. Тези машини изискват значителен опит и допълнителни ресурси, за да работят ефективно.

За HPHT преса са необходими надежден източник на висококачествен графит, метални катализатори като желязо или кобалт и прецизни системи за контрол на температурата и налягането. CVD машините изискват стабилно снабдяване с метан и водородни газове, както и възможност за генериране и контрол на микровълни или горещи нишки. И двата метода се нуждаят от диамантени семенни кристали, за да започнат процеса на растеж.

Освен това ще ви трябват специализирани познания за управление на параметрите на растежа, за безопасна работа с потенциално опасни материали и оборудване под високо налягане и за обработка на получените сурови диаманти в годни за употреба скъпоценни камъни или промишлени компоненти. Машините също така използват значителни количества енергия и изискват редовна поддръжка. Тези фактори могат да направят процеса обект на някои регулации, които са далеч извън обхвата на този материал.

Накратко, въпреки че тези машини са по-достъпни от всякога, превръщането на една от тях в продуктивна операция за производство на диаманти все още изисква значителни инвестиции в оборудване, материали, опит и мерки за безопасност.

Снимка: Unsplash/Henan Huanghe Whirlwind Co., Ltd.

Виж още: Porsche представи първата си жилищна сграда в Азия, вдъхновена от елегантните коли на марката