Иска ли някой да си купи хуманоиден робот за 16 000 долара? Най-новият продукт на Unitree се надява, че ще го направите: запознайте се с Unitree G1, "хуманоиден агент с изкуствен интелект", известен още като робот.

Ако не сте чували за Unitree, това е нещо като "бюджетен китайски вариант" в областта на роботите. Ще трябва да се справите с рекламни материали на компанията, които едва ли са написани на английски език, но ще получите впечатляващи роботи за своята цена. Може би сте виждали подправения от Spot Unitree Go2 - куче робот за 1600 долара, което различни търговци оборудват с огнехвъргачка или просто с военни пушки.

Рекламният видеоклип на Unitree показва някои впечатляващи възможности за такъв евтин робот. То може да се изправя самостоятелно от позиция на пода. Подобно на неотдавнашното видео на Boston Dynamics Atlas, G1 се изправя по вероятно най-странния възможен начин. Докато лежи на пода с лице нагоре, G1 вдига коленете си нагоре, поставя краката си плоско на пода и след това избутва краката нагоре, за да образува статив с глава, която все още е на земята. Оттам използва движение, подобно на лимбо, за да наклони коленете си напред, повдигайки главата и торса си с цялата си сила.

 

G1 е бюджетен робот, така че цикълът на ходене е доста примитивен. Той ходи, стои и "бяга" в постоянен полуклек с крака напред и свити колене през цялото време. Балансът обаче изглежда чудесно - в един момент се появява човек, който малко нагрубява робота, ритайки го в гърба и удряйки го в гърдите. И в двата случая роботът поглъща насилието само с една-две крачки назад и продължава да се движи.
Реклама

И така, полезен ли е този хуманоиден робот?

Голямото ограничение в реалния свят е неговият ръст - нищожните 122 сантиметра, което ще затрудни много задачи. Ако зададете обичайния въпрос "Може ли да измие чиниите?" (ако приемем, че водата няма да е проблем), първо ще трябва да се надявате, че ще може да достигне дъното на мивката. Ще му е трудно да достигне до долния рафт на кухненския шкаф. Може би ще успеете да го научите да използва табуретка. Малкият размер обаче е от ключово значение за намаляване на цената. Другият хуманоиден робот на Unitree, H1, е с размерите на възрастен човек, но струва 90 000 долара.

Що се отнася до другите характеристики в объркващата и зле подредена спецификация, тя има 9000 mAh батерия, която издържа два часа. Теглото е посочено като "35 кг" и "47 кг" в зависимост от това къде гледате, така че е някъде в диапазона от 77 до 104 кг. Получаваме реални номера на моделите компоненти за системата за виждане: дълбочинна камера Intel RealSense D435 и лидар сензор Livox-MID360. Местоположението на сензора е интересно. Лицето на робота е от прозрачно стъкло, а главата е куха, с изключение на "мозъчната" част в горната част на главата. Сензорът е монтиран от долната страна на мозъка и гледа през предната част на стъклото на лицето, за да вижда напред. Дизайнът на роботите също изглежда странен.

Снимка: Unsplash/Unitree

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone

 

Тагове: