Добре е да знаем, че системите ни за планетарна защита работят. Европейската космическа агенция разкри, че на 6 юли автоматичните системи, които следят небето за потенциално опасни обекти като астероиди, са изпратили предупреждение.

„Обектът, чийто диаметър се оценява на около 50 м, беше забелязан да се устремява към Земята по траектория, която щеше да го отведе неприятно близо до Луната и нашата планета“, пише ЕКА. „Но за щастие това не беше астероид.“

Тъй като обектите се движат по небето на фона на звездите, различни обсерватории (като финансираната от НАСА Система за последно предупреждение за астероиди със земно въздействие) определят дали това е нов обект и ако е така, дали може да представлява опасност за Земята. В този случай последващите наблюдения установиха, че откритият обект е космическият апарат Juice на ЕКА, съкратено от Jupiter Icy Moons Explorer. Сондата, която е на път към по-дълбоките части на Слънчевата система, прелита покрай Земята и Луната, за да се възползва от нашата гравитация, докато се движи в пространството.

Оказва се, че космическият апарат Juice не е с диаметър почти 50 метра. Крилата му със слънчеви панели са с размери 27 метра от край до край, което все пак е доста голямо за сонда в Дълбокия космос. Но той изглеждаше много ярък благодарение на отразяващите си слънчеви панели, така че автоматичната система на ЕКА първоначално прецени, че обектът е по-голяма скала, отразяваща повече светлина.

Сканирането на небето за потенциално застрашаващи обекти е от съществено значение. То ни дава време да се подготвим и ако е необходимо, да евакуираме определен район. „Трябва да знаете какво идва, кога ще дойде и колко силно ще удари“, коментира по-рано пред Mashable Ерик Кристенсен, директор на центъра за търсене на обекти, близки до Земята, Catalina Sky Survey в Аризона. От време на време някои космически скали неизбежно се насочват към нашата част от Слънчевата система, но космическите агенции не са забелязали никакви заплахи. „Не е известно да има астероид, който да се сблъска с нашата планета поне през следващите 100 години“, заявиха от ЕКА.

Ето и днешните общи рискове от астероиди или комети - както малки, така и много големи. Важно е да се отбележи, че дори сравнително малки скали са все още заплашителни, както доказа изненадващата 17-метрова скала, която се взриви над Русия и счупи прозорците на жителите през 2013 г.

Всеки ден около 100 тона прах и пясъчни частици падат през земната атмосфера и бързо изгарят.

Средно всяка година един „астероид с размерите на автомобил“ преминава през небето ни и се взривява, обяснява НАСА.

Ударите на обекти с диаметър около 140 метра се случват на всеки 10 000 до 20 000 години.

Удар, подобен на този, който унищожи динозаврите, от скала с диаметър около половин километър или по-голяма, се случва на 100 милиона години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Galaxy Z Fold6 vs Samsung Galaxy Z Flip6: кой да избереш за себе си?