Тази седмица британският регулаторен орган по въпросите на раждаемостта потвърди раждането на първите бебета в Обединеното кралство, създадени с помощта на експериментална техника, комбинираща ДНК от трима души, с цел да се предотврати наследяването на редки генетични заболявания от децата.

Органът по оплождане и ембриология на човека заяви, че по този начин в Обединеното кралство са родени по-малко от пет бебета, но не предостави повече подробности, за да защити самоличността на семействата.

През 2015 г. Великобритания стана първата страна, която прие законодателство, регулиращо методите, които помагат да се предотврати предаването на дефекти на бебетата от жени с дефектни митохондрии - източник на енергия в клетката. През 2016 г. в САЩ беше съобщено за първото в света бебе, родено с помощта на тази техника.

Генетичните дефекти могат да доведат до заболявания като мускулна дистрофия, епилепсия, сърдечни проблеми и интелектуални затруднения. Около едно на 200 деца във Великобритания се ражда с митохондриално разстройство. До момента 32 пациенти са получили разрешение да получат такова лечение.

При жена с дефектни митохондрии учените вземат генетичен материал от нейната яйцеклетка или ембрион, който след това се прехвърля в донорска яйцеклетка или ембрион, който все още има здрави митохондрии, но останалата част от ключовата му ДНК е премахната. След това оплоденият ембрион се прехвърля в утробата на майката. Генетичният материал от дарената яйцеклетка представлява по-малко от 1% от детето, създадено чрез тази техника.

"Лечението с донорство на митохондрии предлага на семействата с тежки наследствени митохондриални заболявания възможността за здраво дете", се казва в изявление на британския регулаторен орган по въпросите на раждаемостта. Агенцията заяви, че все още е "в началото", но се надява, че участващите учени от университета в Нюкасъл скоро ще публикуват подробности за лечението.

Великобритания изисква всяка жена, която се подлага на лечение, да получи одобрение от Органа за оплождане и ембриология на човека. Регулаторният орган заявява, че за да отговарят на условията, семействата трябва да нямат други налични възможности за избягване на предаването на генетични заболявания.

Много критици се противопоставят на техниките за изкуствено възпроизводство, като твърдят, че има други начини хората да избегнат предаването на болести на децата си, като например донорство на яйцеклетки или скринингови тестове, и че експерименталните методи все още не са доказали своята безопасност.

Други предупреждават, че подобряването на генетичния код по този начин може да се окаже опасен път, който в крайна сметка да доведе до създаването на "дизайнерски бебета" за родители, които не само искат да избегнат наследствени болести, но и да имат по-високи, по-силни, по-умни или по-добре изглеждащи деца.

Снимка: Unsplash

Виж още: Родиха се първите бебета, заченати от робот