Испански стартъп е създал робот за инжектиране на сперматозоиди, който може да се управлява с контролер на PlayStation. Екипът успешно го е използвал за оплождане на човешки яйцеклетки, в резултат на което са се родили две здрави бебета.

Както съобщава MIT Technology Review, един от инженерите, работещи по първия в света робот за осеменяване, не е имал голям опит в областта на медицината на раждаемостта - и именно тук контролерът на PlayStation 5 е влязъл в употреба.

С помощта на контролера студент инженер от стартъпа Overture Life насочва малка механизирана игла за ин витро оплождане (IVF), за да постави единични сперматозоиди в човешки яйцеклетки повече от дузина пъти. Изглежда, че необичайната техника е проработила. Тази пролет в резултат на роботизираното оплождане се родиха две момиченца.

"Бях спокоен", казва Едуард Алба, студентът инженер, пред MIT Technology Review. "Точно в този момент си помислих: "Това е просто още един експеримент".

Ако процесът звучи по-малко футуристично, отколкото сте очаквали, вероятно е, защото е точно такъв. По същество това е роботизирана актуализация на традиционното ин витро оплождане, при което човешки специалисти съединяват яйцеклетка на жена и сперматозоид на мъж с помощта на специална игла под микроскоп, което понякога - но не винаги - води до оплождане.

Тъй като настоящата практика на ин витро оплождане е толкова деликатна и трудоемка, тя е много скъпа, като според доклада всеки опит за забременяване в САЩ струва около 20 000 долара.

Именно тук се появяват стартъпи като Overture и няколко други, посочени от MIT Technology Review. Те имат за цел да направят процеса много по-евтин и достъпен, като все повече автоматизират части от него. Досега Overture е набрала около 37 млн. долара, което е най-много от всички, а сред спонсорите ѝ е бившият главен изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки.

Според експертите това е само постепенна стъпка към пълното автоматизиране на процеса.

"Концепцията е изключителна, но това е малка крачка", казва пред MIT Technolgy Review лекарят по репродуктивна медицина от Weill Cornell Medical Center Джанпиеро Палермо, който през 90-те години на миналия век разработва вече широко разпространената процедура за интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI).

Палермо добави, че инженерите на Overture все още е трябвало ръчно да зареждат сперматозоидите върху иглите на инжектора, което означава, че "това все още не е роботизирана ICSI".

Все пак това е впечатляваща крачка напред в медицината - и като си помислим, че е направено с контролер на PlayStation, е направо невероятно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Хибернацията по време на дълъг космически полет може да стане реалност до 10 години