Първите сателити от китайско широколентово съзвездие са значително по-ярки от тези на западните системи, което представлява ново предизвикателство за астрономите.

В статия, публикувана на 30 септември, група астрономи съобщават за наблюденията на набор от 18 сателита Qianfan, или „Хиляда платна“, изстреляни през август. Сателитите са първите от съзвездие, което в крайна сметка може да се състои от повече от 14 000 летящи устройства.

Проучването установи, че яркостта на сателитите варира от 8-а степен, когато са ниско в небето, до 4-та степен. Това прави сателитите на тези височини достатъчно ярки, за да се виждат с невъоръжено око - което може да види обекти с магнитуд до 6 в тъмното небе - и доста над прага от магнитуд 7, препоръчван от професионалните астрономи за намаляване на смущенията в големите наземни обсерватории.

„Сателитите Qianfan са по-ярки от 6-а звездна величина, освен когато се наблюдават на ниска височина в небето“, отбелязват астрономите в статията. „Така че те ще окажат неблагоприятно въздействие върху професионалните и любителските астрономически дейности, освен ако операторите не намалят яркостта им.“

Проучването анализира промяната в яркостта на сателитите като функция на височината и установява, че тя се вписва добре в модел с голяма плоска антена, обърната към Земята, и слънчев масив, насочен встрани от Земята. Това съвпада с ограничената публична информация за дизайна на космическия апарат. В статията се добавя, че няма доказателства, че сателитите са включвали мерки като огледала за отразяване на светлината далеч от Земята, както SpaceX е включила в сателитите Starlink.

„SpaceX направи промени в дизайна на своите сателити Starlink, тъй като ранните наблюдения показаха, че техните космически апарати от поколение 1 ще окажат влияние върху астрономията. Това е нашата мотивация да докладваме ранните резултати за Qianfan“, пишат те. По-късните версии на Starlink вече се доближават до препоръчания от CPS магнитуд 7.

Не е ясно дали и как Shanghai Spacecom Satellite Technology, разработчикът на сателитите Qianfan, ще отговори на проучването. Говорител, представляващ компанията, не отговори на въпросите за това дали центърът е имал някакъв контакт с китайски промишлени или правителствени служители относно яркостта на сателитите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Unicode 16.0 доведе броя на емоджитата до внушителните 154 998 изображения