Още в началото стана ясно, че Steam Deck работи със специална версия на Linux. Ако не сте използвали такава, бихте предположили, че много игри, предназначени изключително за Windows, няма да работят с нея. Въпреки това чрез магията на услуги като Proton и Wine Steam Deck може да "превежда" игри за Windows в движение. Това ви позволява да стартирате дадена игра и да я играете без никаква конфигурация или подготовка и в девет от десет случая всичко ще работи чудесно. Разбира се, някои заглавия няма да работят правилно, но те ще са по-скоро изключение, отколкото норма благодарение на цялата работа, която Valve е свършила, за да направи Steam Deck проста и лесна за използване (и невероятно успешна) платформа.

Сега Apple се опитва да направи нещо подобно с macOS. Компанията е създала инструмент, наречен Game Porting Toolkit. По принцип той прави същото, което и Steam Deck: позволява ви да играете игра, която не е предназначена за macOS, на система, базирана на macOS. Използвайки мощта на силиция M1 и M2 на Apple, macOS използва комбинация от емулация и превод на код, за да преобразува незабавно неща като Direct3D и API, свързани с клавиатурата, мишката, входа на контролера, възпроизвеждането на звук и т.н., в нещо, което Mac разбира.

Засега резултатите са обещаващи. В много случаи дори наскоро пуснати на пазара заглавия на игри работят на macOS без никакви модификации. Потребителите на Reddit вече са пуснали Cyberpunk 2077, Diablo IV и Hogwarts Legacy на Mac.

За да уточним, тези игри работят на Mac, но това не означава, че работят добре. Все още ще има много проблеми и нещата няма да са толкова гладки, колкото на машина с Windows. Въпреки това като доказателство за концепцията резултатите са изключително обещаващи.

Имайте предвид, че Apple Game Porting Toolkit не е предназначен за геймъри - той е предназначен за разработчици на игри. Смисълът е разработчиците да заредят игра в инструментариума и да видят колко работа ще трябва да свършат, за да я пренесат на macOS. Вече видяхме, че големи студиа правят това, например с Resident Evil Village и предстоящият порт на Death Stranding за macOS: Director's Cut.

При това положение нищо не пречи на геймърите да пуснат всяка игра, която им харесва, в инструментариума и да видят какво ще се случи. Стига да нямате нищо против някои проблеми тук и там, бихте могли да играете цялата си библиотека на MacBook или настолен компютър с macOS с помощта на този комплект инструменти.

Освен това имайте предвид, че този комплект инструменти е съвсем нов. С течение на времето той ще се подобрява. Кой знае: Apple може да превърне това в свой приоритет и всички ние да си купуваме Mac компютри специално за игри, както си купуваме Steam Deck. Можете ли да си представите, че разполагате с мощта за игри и с безумния живот на батерията на MacBook M2? Това би променило облика на цялата гейминг индустрия в сегашния ѝ вид.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple WWDC 2023: размазващата VR концепция Vision Pro, новият Mac Pro и всичко най-интересно от дългоочакваното изложение

 

Тагове: