Apple ще се обърне към Samsung за чиповете памет, използвани в iPhone в светлината на наложения американски контрол върху износа на един от най-добрите китайски производители на NAND флаш чипове.

Първоначално Apple възнамеряваше да закупи 128-слойни 3D NAND чипове с флаш памет от Yangtze Memory Technologies (YMTC) с възможност поръчката да бъде увеличена с още 40% - бройка, необходима за за всички произведени iPhone-и.

Миналия месец обаче тези планове бяха спрени, когато YMTC и 30 други китайски организации бяха добавени към „непроверения“ списък с компании, които американските служители не са успели да инспектират, и се очаква доставчикът да бъде включен в черния списък за търговия в началото на декември, което ще донесе нови ограничения.

На американските компании е забранено да споделят какъвто и да е дизайн, технологии, документи или спецификации с доставчици или партньори от въпросните списъци. Компаниите, които не могат да предоставят необходимата информация в рамките на 60 дни, могат да бъдат добавени към черния списък за експортен контрол на САЩ. YMTC също се разследва от Министерството на търговията на САЩ за това дали е нарушил експортния контрол на Вашингтон.

В резултат на ограниченията Apple вече ще използва Samsung Electronics като алтернативен доставчик от 2023 г. според източници от веригата за доставки, цитирани в доклада.

„Samsung, който отдавна е основният доставчик на DRAM чипове за iPhone, е настроен да започне следващата година да доставя NAND флаш за iOS устройства от завода си в китайския завод в Сиан, който сега допринася с 40% от общия 3D NAND флаш капацитет на корейския доставчик, вариращ от 128 до 176 слоя“, казаха източници, цитирани от DigiTimes.

За разлика от конкурентите си Samsung не е наложил съкращения на производството в отговор на слабото пазарно търсене на NAND флаш вероятно отчасти поради навлизането на корейската компания във веригата за доставки на Apple. Освен това се смята, че корейският производител може да си позволи намаляване на котировките и увеличаване на производството, което допълнително да засили неговата конкурентоспособност.

Контролът върху износа на Китай, наложен от администрацията на Байдън, е опит да се забави технологичният и военен напредък на страната чрез прекъсване на доставките за Пекин на определени полупроводникови чипове, произведени навсякъде по света с американско оборудване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайското правителство набира работна ръка за производството на iPhone