През 2008 г. Стив Джобс сподели, че Apple е проучвала възможността за добавяне на някакъв вид 3G свързаност към своите MacBook, но компанията се е отказала от тези планове, тъй като необходимите чипове биха заели твърде много място в корпуса на лаптопа.

Ако обаче Apple успее да интегрира безжичен модем в силициевите си чипове до 2028 г., този проблем може да бъде решен - 20 години след като Джобс се е отказал от плановете си.

В бъдеще вашият MacBook може да бъде снабден с безжична връзка, което ще ви позволи да осъществявате достъп до интернет дори без Wi-Fi връзка. Това би било идеално за всеки път, когато тръгвате на път с вашия MacBook и ви е трудно да се свържете с интернет, и би го изравнило с iPhone и Apple Watch.

Информацията отново идва от Марк Гурман и бюлетина Power On, в който се споменава, че това няма да е някакъв стар безжичен чип - той ще бъде собствен компонент, вграден директно в силициевия чип на Apple, който захранва всички най-добри MacBook-и на бъдещето.

За съжаление тя вероятно няма да се появи на бял свят по-рано от 2028 г., което означава, че засега ще трябва да се придържате към свързването на своя iPhone като мобилна точка за достъп. Гурман отбелязва, че безжичният чип потенциално ще бъде готов до 2026 г., но Apple ще има нужда от две до три години, за да го вгради в своите устройства.

Все пак, ако вашият MacBook получи със закъснение 5G връзка (или нещо още по-бързо), това може да бъде брилянтен ход за феновете на Apple, особено ако тръгнете с лаптопа си към дивата природа и се нуждаете от солидно интернет покритие.

Apple отдавна се опитва да проектира повече от частите в своите устройства - в крайна сметка именно този контрол доведе до това, че преди няколко години компанията се отказа от чиповете на Intel в полза на силиций на Apple. В случая с безжичния чип има много ясна причина, поради която това има смисъл.

Разбира се, сега можете да свържете своя MacBook с iPhone - и това работи добре за много хора. Но това е несъвършено решение.

Освен това Apple получава още по-голям контрол върху своята екосистема и намалява зависимостта си от производители от трети страни - нещо, което компанията очевидно иска да направи от години.

Снимки: Unsplash

Виж още: Дисплеите на iPhone 16 - по-големи при Pro, същите 60 Hz при базовите модели