В стремежа си да не изостава от Google и Amazon Apple се кани да добави голям езиков модел (LLM) към своя виртуален асистент Siri. Нов слух предполага, че може да видим тази нова версия на Siri през първата половина на следващата година.

Според източника @Tech_Reve Apple е в процес на усъвършенстване на своя виртуален асистент с LLM, подобен на този, използван за ChatGTP и други чатботове. Този LLM няма да бъде LLM на трета страна - като Llama 2 на Meta, - а вместо това ще бъде създаден в компанията. Нещо подобно сме чували и преди в по-ранен доклад от Марк Гърман от Bloomberg.

Профилът твърди, че Apple иска да превърне Siri в "най-мощното приложение за изкуствен интелект" на компанията.

Според публикацията може да видим за първи път подобрения виртуален асистент на WWDC 2024. Освен това източникът твърди, че фирмата от Купертино планира iPhone 16 да бъде първото нейно устройство с новата версия на Siri.

Ако Siri получи това подсилване на изкуствения интелект, то може да помогне на виртуалния асистент да се конкурира по-добре с асистента на Google с Bard и с предстоящото обновяване на Alexa на Amazon.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 16 ще хвърли ИИ ръкавицата на Galaxy S24 догодина