15 години не изглеждат много отдавна, но вярвате или не, през 2008 г. на пазара имаше много малко от това, което днес наричаме "смартфони". BlackBerry пусна първите си смартфони няколко години по-рано, но те бяха предназначени предимно за бизнес потребители. Microsoft разполагаше с Windows Mobile, който се използваше от редица производители на мобилни телефони.

Смартфоните обаче наистина започнаха да стават популярни за обикновените потребители, когато Apple пусна първия iPhone през 2007 г.

Още преди Apple да пусне iPhone, през 2005 г. Google купува екипа на Android и започва да работи по собствена операционна система за смартфони, която може да бъде лицензирана от всеки производител на телефони. На 23 септември 2008 г., преди 15 години, беше обявен първият смартфон с Android.

HTC Dream, който в САЩ, а също и в някои части на Европа се наричаше T-Mobile G1, не беше изцяло със сензорен екран като iPhone. То имаше 3.2-инчов сензорен дисплей, който можеше да се плъзга, за да разкрие пълна QWERTY клавиатура.

Вътре имаше процесор Qualcomm MSM7201A, който включваше графичен процесор Adreno 130. GT Dream имаше също 192 MB RAM, 256 MB разширяема вътрешна памет и батерия с капацитет 1150 mAh, която можеше да се изважда.

Днес повечето от тези характеристики изглеждат изключително примитивни, въпреки че много собственици на телефони в момента не биха имали нищо против да имат сменяема батерия или разширяема памет на настоящия си смартфон.

Събитието, на което беше обявен новият телефон, беше голямо събитие. То включваше пресконференция в Ню Йорк, на която Google, T-Mobile и HTC обединиха усилията си, за да представят официално HTC Dream.

В своя материал за обявяването на HTC Dream вестник New York Times отбеляза, че преди това HTC е била голям поддръжник на операционната система Windows Mobile на Microsoft. Въпреки това тя реши да работи изцяло с Android, включително да назначи голям брой инженери на HTC телефони в офисите на Google за Android.

Официалната продажба на HTC Dream/T-Mobile G1 започна около месец по-късно, на 22 октомври 2008 г. Цената на T-Mobile е 179 долара с двугодишен договор. През април 2009 г. CNET съобщава, че T-Mobile е продал един милион бройки от първия телефон с Android, което по това време е доста сериозен брой.

В същия доклад се цитира изследователската фирма AdMob, според която Android е имал 6% от общия пазар на смартфони в САЩ по това време. Той е бил на четвърто място след iOS/iPhone, BlackBerry и Windows Mobile. 15 години след представянето на първия телефон с Android ситуацията е съвсем различна. Понастоящем iPhone на Apple заема 54.7% от целия пазар на смартфони в САЩ. Всички останали са смартфони с Android. Те се водят от Samsung, която пусна първия си телефон Galaxy, базиран на Android, през юни 2009 г., по-малко от година след пускането на HTC Dream.

BlackBerry вече не произвежда смартфони, а опитите на Microsoft да навлезе на пазара, които включваха закупуване на бизнеса с телефони на Nokia, не се увенчаха с успех. Дори HTC, производителят на първото устройство с Android, в по-голямата си част напусна бизнеса със смартфони, след като преди няколко години продаде голяма част от него на Google.

Въпреки това ерата на смартфоните с Android все още продължава, тъй като Google се подготвя да пусне Android 14 в началото на октомври заедно със собствените си телефони Pixel 8. И всичко започна преди 15 години.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Почти 500 компании са напуснали пазара на смартфони от 2017 г. насам

 

Тагове: