Някои слушалки AirPods и Beats ще бъдат произведени в Индия за първи път, тъй като Apple продължава постепенно да намалява зависимостта си от Китай относно производство на продукти.

Производството на AirPods е предимно разделено между Foxconn и Luxshare, а днешният доклад казва, че Apple е инструктирала и двете компании да преместят част от работата си по сглобяването в Индия. В доклада се казва, че Apple ги е помолила да бъдат готови за индийско производство още през следващата година.

Намаляването на зависимостта на Apple от Китай като производствен център е едно от най-големите предизвикателства пред компанията, но също така се превърна в един от основните ѝ приоритети.

Това е предизвикателство поради причината, поради която Apple избра Китай за своя производствена база на първо място. Датирайки от 1980 г., китайското правителство положи много работа за утвърждаването на страната като цяло и в частност на района Шенжен като производствен център на технологичния свят. Нейните политики включват облекчени регулации за планиране и щедри данъчни стимули за производителите, както и конкретни мерки за увеличаване на привлекателността на чуждестранните компании, които си партнират с китайския бизнес.

За период от 42 години беше създадена масивна мрежа от китайски доставчици във и около Шенжен, което означава, че почти всеки компонент, от който една технологична компания може да се нуждае за своите продукти, е лесно достъпен в местната област, което значително опростява веригите за доставки.

Скорошен анализ показа, че намаляването на зависимостта на Apple от Китай само с 10% ще отнеме осем години. Отдавна се говори за огромните рискове от зависимостта на Apple от Китай – и тези рискове никога не са били по-големи от днес.

Това, което някога можеше да изглежда като пресилен сценарий за Apple, сега се смята за много реален риск: китайска инвазия в Тайван. Страната вероятно е била насърчена от сравнително слабия отговор на Запада на руската инвазия в Украйна, особено сега, когато Путин анексира четири региона срещу нищо повече от дипломатическо възражение.

Скорошно проучване на американски бизнеси с производствени операции в Китай разкри не по-малко от 10 различни опасения, вариращи от спиране на работа поради COVID-19 до страхове, че китайските компании крадат тяхната интелектуална собственост.

Apple вече премести значителна част от производството на AirPods и Beats от Китай във Виетнам, а днешният доклад казва, че последната страна сега представлява по-голямата част от производството на Beats. Разширяването на производството на AirPods и Beats в Индия обаче ще бъде първото. Индия се превърна във втория основен производствен център за Apple и се очаква да отговаря за пълна четвърт от производството на iPhone до 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Шефът на Apple не е убеден, че обикновеният човек знае смисъла на метавселена