Миналата седмица изпълнителният директор на Apple Тим Кук беше на обиколка из Европа, давайки интервюта за различни медийни публикации. Разширената реалност е важен въпрос в дискусиите на Кук и това е тема, която той повдигна отново в интервю за нидерландското издание Bright, което е част от RTL News.

„Мисля, че AR е дълбока технология, която ще засегне всичко“, казва Кук, повтаряйки коментари от по-рано през седмицата. „Както казах, наистина ще погледнем назад и ще помислим как някога сме живели без AR.“

Кук заяви, че „няма да мине толкова дълго“, преди да заживеем в свят, в който се чудим как сме се справили без добавената реалност. За него виртуалната реалност също има своите приложения поради това колко потапяща е, но тя не е заместител на реалния живот.

„Това е нещо, в което наистина можете да се потопите. И това може да се използва по добър начин. Но не мисля, че искате да живеете целия си живот по този начин. VR е за определени периоди, но не е начин за добра комуникация. Така че не съм против, но така гледам на нещата.“

За метавселената на Facebook Кук казва, че е важно хората да имат разбиране за даден продукт. „Наистина не съм сигурен, че обикновеният човек може да ви каже какво представлява метавселената“, добавя той. Metaverse е дума, която предшества Facebook, използвана за първи път в научнофантастичния роман Snow Crash, но Facebook я прегърна, стигайки дотам, че преименува компанията на Meta. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг каза, че компанията се е ангажирала с разработването на „метавселена“, известна още като бъдеща цифрова реалност.

Apple работи усилено върху собствения си шлем за виртуална и разширена реалност, който се очаква да бъде пуснат през 2023 г., последвани от AR „Apple Glasses“, които може да излязат през 2024 г., но Кук даде да се разбере, че Apple не иска да държи хората извън настоящата реалност.

Както често прави, Кук също говори за значението на програмирането като универсален език и засегна теми като изменението на климата, рециклирането и политиката.

Кук също прекара известно време в Лондон, като посети AFC Richmond от сериала Ted Lasso, Италия, където получи почетна степен по иновации и международен мениджмънт, и Германия, където отпразнува Октоберфест и се срещна с разработчици.

Снимка: Unsplash

Виж още: Можем ли да оцелеем без смарт часовник?