Google иска да внедри изкуствен интелект в услугите си и това мнение беше изразено на годишната конференция за разработчици. Гигантът вече обяви инструменти, базирани на изкуствен интелект, за Google Photos и Maps, а сега изглежда, че Google Assistant също се "зарежда" с доза генеративен изкуствен интелект.

Във вътрешно електронно писмо, изнесено от Axios, Google обяви, че дава на Assistant нова промяна с най-новата технология LLM (Large Language Model).

Вицепрезидентът на Google Пейюш Ранджан и продуктовият директор Дюк Дюкелис пишат в имейл:

"Видяхме също така дълбокия потенциал на генеративния изкуствен интелект да промени живота на хората и виждаме огромна възможност да проучим как би изглеждал един превъзходен дигитален асистент, задвижван от най-новата технология LLM."

Според имейла Google реорганизира подразделението си Assistant, за да създаде екип, фокусиран върху интегрирането на разговорния ИИ със съществуващата инфраструктура на Google Assistant.

Всъщност малка част от екипа вече е започнала работа по актуализиране на виртуалния асистент с технологията LLM. Новата разработка обаче може да доведе и до редица съкращения и промени в ръководството.

Axios съобщава, че се съкращават десетки работни места от хилядите служители, които работят по функцията. В писмото се посочва, че тези служители вече са получили 60-дневно предизвестие.

В писмото се казва още, че екипите трябва да работят "бързо и целенасочено", за да направят промените възможно най-скоро. Това означава, че може би няма да се наложи да чакаме твърде дълго, за да изпробваме новия "суперзареден" Assistant.

Функциите все още не са известни, но интегрирането на генеративен AI може да направи Google Assistant много по-разговорен, подобно на Bard.

Говорейки за Bard, асистентът на Google напоследък отбеляза подобрения, като чатботът вече може да извлича изображения от резултатите от търсенето и се справя по-добре с математиката. Възможно е Google дори да работи по въвеждането на поддръжка на разширения в чатбота.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google може да обяви сгъваем таблет на I/O 2024