На фона на масовите съкращения прави впечатление, че приложенията Workspace на Google се променят. Този път обаче забелязваме, че фокусът е да се „свият границите“ между различните приложения. Миналата седмица Google сподели как преработва своите приложения Workspace, включително Drive, Docs, Sheets и Slides, с подобен вид на опростения потребителски интерфейс Material Design 3, който компанията включи в Gmail миналата година. Тези актуализации на приложенията Workspace трябва да бъдат пуснати през следващите няколко седмици. Потребителите на Google Drive вече ще имат по-лесен достъп до различни типове документи чрез падащо меню в горната част на всяка страница. Освен това на тяхно разположение ще бъде и вградена лента за споделяне, изтегляне или редактиране на документ, когато задържат курсора на мишката върху файл. Има и някои визуални промени – някои икони ще станат по-заоблени, с по-открояващи се ефекти. Появяват се и някои функции като реакции с емотикони за споделените файлове, както и лесно извличане на данни и търсене чрез въвеждане на символа @ и избора му от падащо меню.  
Освен това една от най-добрите функции за редактиране на снимки на Google Pixel – Magic Eraser – вече си проправя път към други устройства с Android и iOS. Според официално съобщение той ще стане достъпен и за абонатите на Google One. Абонатите на Google One ще получат и някои други инструменти за редактиране, като нов HDR видео ефект, ексклузивни стилове за колаж и други. 


Абонаментът за Google One първоначално започна като начин за плащане за допълнително място за съхраняване за услуги като Gmail, Photos, Docs и др. С течение на годините обаче бяха добавени нови функции като VPN и възможността за провеждане на по-дълги групови видеоразговори в Google Meet, отстъпки в размер на 10% при покупки в Google Store и др. Интересното е, че функциите поотделно може би не си заслужават заплащането на такса, тяхната комбинация направи абонамента на Google One най-продаван в магазините за приложения. През 2022 г. data.ai установи, че приложението Google One е номер 6 неигрово приложение в световен мащаб по отношение на потребителските разходи. 
Magic Eraser сега ще бъде пуснат за всички абонати на Google One както на Android, така и на iOS. Той също така ще стане достъпен за Pixel 5a и по-стари смартфони Pixel, без да се изисква абонамент за Google One. Очаква се поетапно въвеждане в рамките на следващите няколко седмици.  

Снимки: Google

Виж още: Търсене в стил ChatGPT вдига десетократно разходите на Google и Microsoft