Преди една година Google представи платформата Android Auto, която дава нови възможности за вграждане на смартфон технологиите в автомобилите, същевременно минимизирайки разсейването на шофьорите.

Днес Android Auto за първи път стана достъпна в автомобила Hyundai Sonata 2015. Дилърите, продаващи този модел, ще могат да актуализират оборудването с опционалния навигационен пакет на Android Auto, а собствениците ще могат да направят актуализацията по-късно това лято.

Android Auto действа като интерфейс, поставен върху фирмената навигационна система на Hyundai, предлагащ Google Maps навигация, гласово търсене, изпращане и получаване на текстови съобщения, телефонни обаждания, както и способността да слушате музика или подкасти от приложения от трети страни, включително Spotify и Pocket Casts.

Автомобилната платформа изисква смартфон с Android 5.0 или по-нов Lollipop, който е включен в USB порта на колата.

От Hyundai казват, че и други модели в тяхното портфолио ще получат Android Auto способности по-късно тази година. Компанията също така се ангажира и с поддръжка на Apple CarPlay, макар че не бе заявено кога ще бъде добавена тя.

Google си партнира с близо 30 автомобилни производители за Android Auto и тази година трябва да видим още много марки, които ще актуализират своите модели.

 

Прочетете още: Qualcomm сключи сделка с Daimler за вграждане на безжично зареждане в автомобили 

Тагове: