И студентите, и работещите професионалисти често разчитат на търсачките, за да намерят решения на сложни въпроси. В стремежа си да запази позицията си на водеща търсачка в света Google наскоро обнови функциите си, за да служи по-добре на хората в областта на STEM науките. Отскоро, ако се занимавате с труден математически или физичен проблем, функциите на Google Search и Lens може да се окажат вашите нови най-добри приятели.

Google въведе нови функции както в Search, така и в Lens, за да помогне на потребителите да визуализират свързаните със STEM концепции и да определят правилните уравнения за своите проблеми. Независимо дали се опитвате да разшифровате сложна физична концепция или объркваща геометрична задача, тези инструменти имат за цел да направят процеса по-интуитивен.

Например, ако сте закъсали с математическа задача, сега можете просто да въведете уравнението си в лентата за търсене или да направите снимка с Lens, за да получите обяснение и решение стъпка по стъпка. Тази функция не се ограничава само до уравненията; тя обхваща и текстовите задачи, особено тези от гимназиалните теми по физика.

Интегрирането на Lens е уникално предизвикателство в геометрията. Описването на визуални проблеми с думи може да бъде тромаво. Например, ако ви е дадена схема на триъгълник с измервания на две страни и трябва да намерите площта му, Lens вече може да интерпретира както визуалните, така и текстовите компоненти на задачата, предлагайки изчерпателно ръководство стъпка по стъпка как да я решите.

Този напредък не се отнася само до решаването на проблеми. Google въведе и нови интерактивни 3D модели в Търсене, които позволяват на потребителите да изследват визуално почти 1000 теми от биологията, химията, физиката и астрономията - пример, даден от компанията, е търсене на термина "митохондрии". Тази функция може да бъде особено полезна за тези, които искат да получат по-задълбочено визуално разбиране на сложни STEM концепции.

Основната технология, която захранва тези функции, може да бъде проследена до усилията на Google за подобряване на възможностите на изкуствения интелект. Забележително споменаване на този фронт е интегрирането на PaLM в Bard. Първоначално Bard, базиран на езиковия модел за приложение за диалог (LaMDA) на Google, беше по-умел в провеждането на разговори, отколкото в логическото разсъждение. Въпреки това със сливането на PaLM в неговата кодова база възможностите на Bard се разшириха, включвайки аритметика, попълване на код, семантичен разбор, логически изводи и др. Възможно е да станем свидетели на подобно прилагане на машинно обучение тук с новите инструменти в Search и Lens.

Въпреки че инструментите за изкуствен интелект, като функциите, които Google въвежда днес със Search и Lens, стават все по-сложни, от съществено значение е потребителите да подхождат към тях като към допълнителни ресурси, допълващи традиционните методи за учене и решаване на проблеми. Тъй като технологиите продължават да се развиват, границата между човешките и машинните възможности може да се размие, но същността на ученето и разбирането винаги ще остане в наш контрол.

Снимка: Unsplash

Виж още: Концептуалният Hyper Force на Nissan е като Батмобил във виртуална реалност