Нещата никак не вървят добре за Reality Labs – подразделението на Meta, което се опитва да внедри метавселената. Дойде моментът, в който предприятието трябва да публикува своя отчет за приходите за четвъртото тримесечие и очаквано той показа оперативна загуба от 4.28 милиарда долара. Със сигурност това е било неприятно за мнозина: отчетът за предходния период беше записал загуба в размер на 3.3 милиарда долара и малко след него бяха освободени няколко хиляди служители. След тези резултати стана ясно, че за изминалата година в Reality Labs са потънали около 13.7 милиарда долара. Въпреки че не е подходящо да говорим за добри новини, според препратката на CNBC към StreetAccount загубата за последното тримесечие все пак е била по-малка – прогнозите са били, че тя ще бъде в размер на 4.36 милиарда долара. Според същата информация по отношение на приходите Reality Labs генерира 727 милиона долара за четвъртото тримесечие, което също е малко над очакванията на анализаторите от 715.1 милиона долара.  
През последните няколко месеца инвеститорите се противопоставиха на решението на Meta да продължи да насочва пари в метавселената. Един инвеститор дори написа отворено писмо до Meta през октомври, озаглавено „Време е да се приспособите“, където той посъветва Meta да ограничи разходите си за проекта.

Марк Зукърбърг обаче продължава да защитава компанията: „Нито един от сигналите, които съм виждал досега, не предполага, че трябва да променим стратегията на Reality Labs в дългосрочен план. Ние непрекъснато коригираме спецификата на изпълнението на това“.
Той заяви, че 2023 г. е „годината на ефективността“. Въпреки позитивните послания той призна, че не са изключени нови съкращения. През ноември той нарече това решение „последна мярка“, но явно има още ситуации, при които тя може да се приложи. Основният проблем обаче е, че преструктурирането също струва пари: изплащане на обезщетения за служителите, както и предсрочно прекратяване на някои от договорите за наем на офиси, консолидация на офисните пространства и др. Изчислено е, че по тази начин са загубени 3.7 милиарда долара и се очаква тази сума да нарасне с допълнително 1 милиард долара.  
Майлс Удланд – ръководител на новините в Yahoo Finance и бивш пазарен кореспондент на Business Insider – изложи част от баланса на Meta в пост в Twitter. Според него Meta е дала около 88 000 долара на човек, за да съкрати повече от 11 000 служители от работната си сила през ноември. Впоследствие изчислението беше потвърдено от Даниел Айвс, управляващ директор и старши капиталов анализатор в инвестиционната компания Wedbush Securities. 
Явно инвеститорите ще трябва да се приготвят за още загуби и да не бъдат чак толкова изненадани от това.

Снимки: Unsplash

Виж още: Защо Apple не уволнява служители?