В официалния Android блог Google току-що обяви, че обединява сили с Audi, GM, Honda, Hyundai и Nvidia, за да се създаде Open Automotive Alliance (OAA). С други думи, компанията планира да вгради Android в автомобилите на тези марки.

Според Google „в този мултиекранен свят превключването между различните ни устройства трябва да бъде лесно и безпроблемно. Общи платформи дават възможност за общо свързване на нашите смартфони, таблети и персонални компютри, за да можем да получаваме точната информация в точното време, без значение какво устройство използваме“.


Досега колата оставаше малко встрани от този свързан свят. Но новият алианс „е насочен към ускорени иновациите в автомобилите, с един подход, който предлага откритост, персонализиране и мащаб". Усилията на Google отразяват стремежа на компанията да интегрира мобилната си операционна система за телефони и таблети в автомобилите на четирите най-големите производители в света. Съобщението кореспондира с информацията за проектите на Audi и Google, свързани с Android, за които ви уведомихме миналата седмица.


В блог пост Патрик Брейди, директор на Android Engineering, пише:


„Не би ли било чудесно, ако бихте могли да пренесете любимите си приложения и музика с вас и да ги използвате безопасно на вградения в таблото на вашия автомобил дисплей? Ние работим заедно с нашите партньори от OAA, за да дадем възможност за нови форми на интеграция с Android устройства, както и за адаптирането на Android в колата, за да направим шофирането по-безопасно, по-лесно и по-приятно за всички. Поставянето на Android в колата ще донесе на шофьорите приложения и услуги, които те вече познават и обичат. Те ще дадат възможност по-лесно да се доставят най-модерните технологии в автомобилите.“


От Google казват, че “това е само началото“ и че приветстват други автомобилни и технологични компании да се присъединят към OAA, за да работят заедно и да изградят обща платформа, която да даде тласък на иновациите в колата. Можете да научите повече за OAA в официалния сайт openautoalliance.net.

Проектът е наистина амбициозен и ако всичко върви по план, колите на бъдещето ще бъдат още по-умни и свързани със света. Бъдещето е по-интересно, отколкото сме очаквали, нали?! Нека припомним и че миналия юни Apple обяви плановете си да интегрира iOS в таблото на колата и събра подкрепа от BMW, Mercedes-Benz, GM и Honda.

 

54 млн. самоуправляващи се коли през 2035 г.!

Тагове: