The Wall Street Journal съобщава, че Google и Audi ще използват трибуната на Consumer Electronics Show 2014 (CES 2014) следващата седмица, за да обявят, че те работят заедно, за да се развиват Android-базирана автомобилна информационна и развлекателна система. Според източници тази система е предназначена да позволи на шофьорите и пътниците да имат достъп до приложения и услуги, подобни на тези в смартфоните и таблетите с Android.

Новината, че Google работи директно с производител на автомобили, идва седем месеца след като Apple обяви своя проект „iOS в колата“. Където платформата на Apple се интегрира чрез iPhone-а ви в колата, за да се осигури достъп до карти, съобщения и други приложения. Съвместните усилия на Google и Audi ще вградят Android и Android-базирани приложения в специално отделен хардуер на колата.


И двете компании Apple и Google се опитват да си осигурят подкрепа от производителите на автомобили. Платформа на Apple вече има подкрепата на BMW, Daimler, General Motors, Honda и Mercedes-Benz. Според EE Times анонсът на Audi и Google по време на CES 2014 в Лас Вегас ще формира един индустриален консорциум от съвместните усилия на компаниите и работата им с други производители на автомобили и технологии.

Някои Audi водачи вече имат достъп до Google продукти от своя автомобил: немският производител започна пускане на Tegra-задвижвани развлекателни и информационни системи в автомобилите си.
The Wall Street Journal твърди, че Google и Audi ще очертаят графика на Android-базираните системи в новите модели за следващите четири или пет години.


Подробности за съвместно създадените системи все още не са известни, но прякото влияние на Google и участието на една от най-добрите автомобилни марки в света вещаят, че колата ще бъде най-новото бойно поле за Android и iOS.

Тагове: