По-рано тази година Microsoft най-накрая въведе собствена поддръжка за архиви RAR - само три десетилетия след официалното представяне на формата през 1993 г. Разработката на Windows 11 сега напредва с ускорени темпове, поради което скоро ще се появи поддръжка за множество нови (а реално древни) архивни формати.

Потребителите на Windows 11 вече могат да управляват архиви RAR по естествен начин, без да се нуждаят от софтуер на трети страни или съмнителни софтуерни продукти. Windows 11 22H2, последното голямо издание на операционната система за изминалата година (разпространено на 20 септември 2022 г.), скоро ще стане още по-гъвкав в управлението на различни видове архивни файлове и формати.

Наскоро Microsoft пусна ъпдейт KB5031455 - незадължителна, богата на функции предварителна кумулативна актуализация за Windows 11, която опреснява списъка на архивните формати, поддържани нативно в операционната система. Windows 11 22H2 и по-новите версии вече могат да управляват файлове, компресирани в следните типове архиви: .rar, .7z, .tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst, .txz. Все още не е налична поддръжка за архиви, криптирани с парола.

Програмистите от Microsoft добавиха поддръжка за гореспоменатите архивни файлове благодарение на библиотеката libarchive - проект с отворен код, предназначен за разработване на преносима и ефективна библиотека на C, която може да "чете и записва поточни архиви" в различни формати. Libarchive поддържа допълнителни типове архиви (Lzh, Xar), които в крайна сметка могат да се появят и в Windows 11.

Тъй като е незадължителна актуализация, ъпдейтът KB5031455 трябва да се инсталира ръчно, като се премине през страницата с настройки на Windows Update в Windows 11 и се потърсят новоизлезли актуализации. Ако всичко върви добре с "ранните тестери", съдържанието на актуализацията в крайна сметка трябва да достигне до повечето потребители на Windows чрез следващата партида кумулативни пачове, планирана за ноемврийския Patch Tuesday 2023.

Възможността за поддръжка на допълнителни типове архиви (освен RAR и Zip) беше загатната от Панос Панай, който говори за предстоящата функция в една от публикациите си в блога Build, преди да напусне Microsoft. Потребителите на Windows 11 вече могат да получат подобрена производителност на архивната функционалност по време на компресиране, каза Панай през май 2023 г.

Разширената поддръжка на файлови типове е част от пакета Moment 4 - нова функционална актуализация за Windows 11, която предоставя 72 нови функции и подобрения в ориентираната към облака/ИИ операционна система. Функциите на KB5031455 включват "централизираната помощ с изкуствен интелект" за Windows, известна като Copilot, преработеното "изживяване" на File Explorer, новото приложение за архивиране на Microsoft Backup, вградения Passkey Manager и много други. Междувременно потребителите на Windows 10 могат да продължат да използват надеждни архивни мениджъри от трети страни като WinRAR в обозримо бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Концептуалният Hyper Force на Nissan е като Батмобил във виртуална реалност

 

Тагове: