Според доклад на The Guardian нещо интересно се случва в днешните офиси. Млади служители често споделят, че се обръщат за помощ към по-възрастни колеги за уж прости съвети - като например как да боравят с копирна техника.

"Неща като скенери и копирни машини са сложни", казва 25-годишният Гарет Бемилър и обяснява, че когато за първи път използвал ксерокса в офиса си в Ню Йорк, "все излизаше празна страница и ми отне няколко пъти да разбера, че трябва да поставя хартията наобратно, за да работи".

Според проучване на Dell, проведено сред служители на възраст 18-26 години, "повече от 1/3 от представителите на поколението Z смятат, че училищното им образование не ги е подготвило за технологичните умения, необходими за планираната им кариера. 56% са получили или много основно, или никакво обучение по цифрови умения".

Макар че популярният образ на младите хора е на дигитални специалисти, които знаят как работят всички технологии, това е тесен стереотип. Поколението, което е израснало, използвайки приложения на телефоните си и притежавайки лаптопи, няма магически да знае как да използва скенера, принтера или настолния компютър в офиса.

"Когато видя принтер, си казвам: "О, боже мой", казва Макс Саймън, 29-годишен създател на съдържание, пред The Guardian. "Сякаш откривам древен артефакт." На 29 години обаче Саймън е достатъчно възрастен, за да знае повече от по-младите си колеги. "Ще ги поканя на среща в Google, а те ще кажат: "Как да получим линк към това?". Но връзката вече е в поканата за календара", казва той. "Вече сме 2023 г., това е светът, в който живеем. Неща, които изглеждат доста прости, често изненадват поколението Z."

"Отнема пет секунди да се научите да използвате TikTok. Не ви е необходима книга с инструкции, както е при принтера. Сега достъпът до съдържание е толкова лесен, че когато дадете на някого нещо по-различно и трудно, той ще се провали и затова поколението Z не може да насрочи среща", продължава младият мъж.

И преди сме виждали преподаватели от колежи да казват, че студентите не знаят какво представляват файловете и папките благодарение на сложните файлови системи на смартфоните и устройствата на Apple, както и на мощта на съвременните ленти за търсене. Дори простите клавишни комбинации понякога са изненадващо сложни за представители от поколението Z, тъй като нещата, с които предходните поколения са свикнали, изглежда вече не са част от учебната програма.

Положително е, че младите служители имат предимство, когато става въпрос за работа с офисния компютър, дори с неговия външен хардуер и непознат интерфейс. "Поколението Z се ориентира много удобно в софтуера, който никога не е използвало преди, защото го е правило през целия си живот", казва пред The Guardian Стив Бенч, който провежда корпоративни семинари за различията между поколенията. "Те са свикнали с пробите и грешките. Те може да не са божи дар за служителите, които идват, знаейки как да работят с Excel, но се учат бързо."

Снимка: Unsplash

Виж още: Вашингтон призова бизнеса да овладее AI манията