Безжичните телевизори не са напълно научнофантастична идея – LG показва 97-инчов безжичен OLED на CES 2023, като това беше един от най-привличащите вниманието артикули в претъпкания щанд на компанията. Но далеч настрани в тих, изолиран ъгъл на централната зала на Las Vegas Convention Center има нещо може би по-интригуващо: напълно безжичен 55-инчов 4K OLED телевизор.

Напълно безжичен като "без кабели" – дори без захранващ кабел (какъвто има безжичният 97-инчов OLED на LG). Компанията Displace TV създаде дисплей, работещ с четири акумулаторни литиево-йонни батерии, което ви дава един месец от шест часа гледане на ден, преди да е необходимо презареждане. Телевизорът, безжичната базова станция, батериите и зарядното устройство са на цена от 3000 долара за бройка, а като бонус можете да закупите четири телевизора за 9000 долара.

Защо бихте искали четири безжични телевизора Displace? Защото можете да ги комбинирате заедно, за да създадете 110-инчов 8K телевизор. Комплектите имат монтирани отгоре камери, които проследяват движенията на ръката и с помощта на жест за притискане и разширяване можете да получите изображение с увеличен мащаб, достоен за четири екрана. Безжичната базова станция Displace TV, която предава поточно към дисплеите чрез Wi-Fi 6E, има множество видео входове, за да позволи едновременно гледане на различни източници, и също така има интерфейс за умна телевизия.

Патентованата вакуумна технология с активна верига на Displace TV, която черпи ниска мощност от батериите, се използва за закрепване на комплекта към повърхност без монтажен хардуер – просто хващате ключалките отстрани на панела, издърпвате и вакуумното уплътнение се освобождава. След това можете да пренесете лекия телевизор (приблизително 8 кг) в друга стая, да го натиснете, за да го монтирате здраво на стената, и да възобновите гледането.

Колкото и да изглежда впечатляващо, има някои недостатъци на текущата версия. Когато няколко телевизора са групирани заедно, има видима празнина между панелите. Това е много далеч от безпроблемните изображения, известни ни благодарение 100-инчовите MicroLED дисплеи, които също са съставени от множество панели. Телевизорите също имат силно отразяваща повърхност на екрана – нещо, което беше лесно да се види на пода на търговско изложение с ярки тавански светлини.

Но като се има предвид авангардната технология тук и сравнително ниската цена, която плащате за 110-инчов 8K OLED телевизор (97-инчовият 4K OLED на LG струва 25 000 долара и използва кабели), предложението на Displace TV е добро добра сделка.

Снимка: Displace TV

Виж още: Европа иска да стане първият климатично неутрален континент