През последните няколко години Apple похарчи милиарди долари, за да разработи собствен модем, който да замени модемните чипове на Qualcomm, използвани в iPhone, но в нов доклад на Wall Street Journal се посочва, че подходът на Apple към проекта е бил съпътстван от нереалистични цели, лошо разбиране на предизвикателствата и напълно неизползваеми прототипи.

Планът на Apple да разработи свой собствен модем доведе до наемането на хиляди инженери: Apple придоби по-голямата част от бизнеса на Intel със смартфон модеми през 2019 г. и докато попълваше редиците на проекта с инженери от Intel и други, наети от Qualcomm, ръководителите на компанията си поставиха за цел да подготвят модемния чип за есента на 2023 г.

Проектът за модемния чип е с кодово име Sinope, по името на нимфата от гръцката митология, която надхитрила Зевс.

Според доклада обаче "скоро за много от експертите по безжични технологии в проекта стана ясно, че постигането на целта е невъзможно".

Пречките пред завършването на чипа са били "до голяма степен дело на самата Apple", според бивши инженери и ръководители на компанията, запознати с проекта, които са говорили с Wall Street Journal. Екипите, работещи по проекта, са били "забавени от технически предизвикателства, лоша комуникация и разногласия между мениджърите по въпроса дали е разумно да се опитват да проектират чиповете, вместо да ги купуват".

Съобщава се, че способността на Apple да проектира собствени микропроцесори за iPhone и iPad е накарала компанията да мисли, че може да създава модемни чипове. Такива чипове обаче предават и получават безжични данни от различни видове безжични мрежи и трябва да отговарят на строги стандарти за свързване, за да обслужват безжични оператори по целия свят, което ги прави значително по-трудно начинание.

"Само защото Apple изгражда най-добрия чип на планетата, е нелепо да се мисли, че може да изгради и модем", казва бившият директор на Apple за безжични мрежи Джейдип Ранаде, който напусна компанията през 2018 г., годината, в която започна проектът.

Според съобщенията водещите ръководители са разбрали по-добре предизвикателството, след като Apple е тествала своите прототипи в края на миналата година. Резултатите са били толкова лоши, че чиповете са били "по същество три години зад най-добрия модем чип на Qualcomm" и използването им е заплашвало да направи скоростта на безжичната връзка на iPhone по-бавна от тази на конкурентите, според хора, запознати с тестовете.

Apple беше принудена да уреди съдебния си спор с Qualcomm и оттогава използва модемни чипове Qualcomm 5G за своите най-нови iPhone и iPad. Според източниците на доклада 2025 г. може да се окаже най-скоро, когато технологията най-накрая ще бъде достатъчно напреднала, за да може Apple да се откаже от Qualcomm.

"Тези забавяния показват, че Apple не е предвидила сложността на усилията", казва Серж Виленегер, бивш дългогодишен изпълнителен директор на Qualcomm. Подчертавайки значението на неуспеха на Apple, миналата седмица компанията удължи споразумението си за получаване на модеми от Qualcomm за още три години.

Снимка: Unsplash

Виж още: 5G модемът на iPhone 15 Pro повишава скоростта с до 24%

 

Тагове: