На Европейския съюз му писна да говори за изменението на климата, сега Брюксел иска да действа. Втората по големина икономика в света се опитва да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г., като същевременно намали емисиите си с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. За да постигне тези етапи, изпълнителният орган на блока, Европейската комисия, разкри Зелената сделка през 2019 г. – предложение за радикално преработване на енергийните, хранителните и транспортните системи на Европа. „Това е моментът на Европа, сравним с изпращането на човек на Луната“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Най-важното е, че Зелената сделка все още е предложение, а не конкретен план. Големи части от постулатите все още не са приети в закон и някои държави членки трябва да бъдат убедени, че свързаните с тях разходи ще си заслужават. Комисията каза, че планът ще изисква около 1 трилион евро (1.05 трилиона долара) устойчиви инвестиции. Дори вече договорените цели не са обвързващи. Комисарят за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон предположи, че наскоро приетият закон за премахване на автомобилите с изкопаеми горива до 2035 г. може да бъде отложен, ако се окаже нереалистичен.

Години на политически битки стоят между Зелената сделка и превръщането на нейните предложения в реалност. Но планът предлага визия за това как една модерна икономика може да бъде преработена, за да пасне на свят, който приема климатичните промени сериозно. Ако успее, ето как може да изглежда едно ново, по-зелено бъдеще за Европа.

Зелената сделка планира да ускори инвестициите във възобновяеми енергийни източници, особено офшорна вятърна енергия, енергия от приливи и отливи и други източници на енергия, които ще се възползват от 68 000-километровата брегова линия на блока. Но Зелената сделка не е свързана само с възобновяеми енергийни източници. Водородът също се очаква да бъде ключов заместител на природния газ.

Представете си бъдеще, в което магистралите са облицовани с електрически точки за зареждане, велосипедните алеи пресичат градовете и е по-лесно да пътувате с високоскоростна железница. Това е визията на Зелената сделка за бъдещето на транспорта с нулеви емисии. Но предложението не означава край за други форми на транспорт. Вместо това планът е самолетите и корабите да работят с устойчиви горива.

Европа е известна със своите живописни сгради; представете си многоцветната крайбрежна улица на Копенхаген или емблематичните покриви на Париж. Но Комисията определи приблизително 75 процента от тях като енергийно неефективни. Ето защо Зелената сделка предлага масово обновяване на съществуващи жилищни, търговски и обществени сгради, за да се гарантира, че всички съществуващи сгради са с нулеви емисии до 2050 г.

Горите в Европа са изправени пред нарастваща заплаха от човешка дейност, болести и горски пожари. Същевременно те са от решаващо значение за съхранението и улавянето на въглерод. Ето защо Зелената сделка има за цел да подобри както качеството, така и количеството на европейските гори отчасти чрез засаждане на 3 милиарда дървета до края на десетилетието.

Стратегията на ЕС „От фермата до вилицата“ има за цел да намали екологичния отпечатък на хранителната система на блока чрез намаляване на употребата на пестициди и намаляване на продажбите на антимикробни лекарства като антибиотици за селскостопански животни с 50 процента. Тя също така предлага да се стимулира биологичното земеделие и да се намерят начини за увеличаване на броя на пчелите върху земеделските земи.

Повече от 4 милиона души работят в морските индустрии на Европа и Зелената сделка иска да намали отпечатъка върху околната среда в тази „синя икономика“. Наред с декарбонизирането на морския транспорт това ще означава намиране на начини за намаляване на замърсяването с микропластмаса, спиране загубата на биоразнообразие, подобряване на рециклирането на кораби и стимулиране на рибарите да събират отпадъци и риболовни съоръжения, изгубени в морето.

Голяма част от успеха на Зелената сделка на Европа ще разчита на екологичните алтернативи, които могат да заменят изкопаемите горива или да решат проблемите на промишлеността с отпадъците. Ето защо ЕС насочва огромни суми за финансиране на нови идеи. Досега покана за изследване на опции в рамките на Зелената сделка на стойност 1 милиард евро е подкрепила проекти, които целят производството на зелен водород в Германия или прогнозиране на горски пожари в Испания.

Снимка: Unsplash

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате