Въпреки изключителната популярност на автомобилите с марка Tesla компанията явно се приготвя за някои не толкова добри времена в близкото бъдеще. Наскоро стана ясно, че са предприети съкращения в почти всички отдели, а се появи и информация, че продажбите не вървят с очаквания за съответния период темп. Предвид, че търсенето на електрически автомобили е по-силно от всякога, това е доста изненадващо. Факторите за подобни резултати са няколко, като сред най-влиятелни остават продължителните последици от пандемията и забавянето на някои компоненти. Инвеститорите обаче са особено притеснени, защото цените на акциите на Tesla вече започнаха да варират. Както знаем, Илон Мъск е CEO на компанията, но се очертава той да няма особено спокойна есен, предвид, че през октомври тази година Twitter ще му потърси сметка в съда поради неизпълнената сделка за закупуване на социалната мрежа. Надвисналите тъмни облаци трябваше да се разбутат, ето защо моментът беше подходящ за публикуване на пълния финансов отчет на компанията за второто тримесечие на 2022 г. Наред с другите данни откриваме нещо доста интригуващо - оказва се, че Tesla се е разделила със 75% от своите биткойн притежания, добавяйки 936 милиона долара в брой към баланса си.

В съобщението се казва, че стойността на оставащите „дигитални активи“ е 218 милиона долара, които са отчетени на около 1.2 милиарда долара през предходните тримесечия. Припомняме, че миналата година автомобилният производител вложи 1.5 милиарда долара в биткойн и обяви, че ще приеме криптовалутата като плащане. Но само 49 дни по-късно този метод на разплащане беше премахнат като опция. Мъск обаче увери, че решението за продажбата на криптовалута „не трябва да се приема като някаква присъда за биткойн“. Вместо това, каза той, Tesla продаде своите биткойни, защото беше „загрижена за цялостната ликвидност на компанията предвид спирането на работа поради COVID в Китай“. Той също така добави: „Не сме продали нищо от нашите Dogecoin“.  
Като цяло компанията обяви, че е реализирала 2.26 милиарда долара печалба през това тримесечие, около 31% намаление спрямо последното тримесечие, когато публикува печалба от 3.3 милиарда долара. По отношение на рентабилността компанията все още се справя по-добре, отколкото през второто тримесечие на 2021 г., когато направи 1.1 милиарда долара при приходи от 11.9 милиарда долара. Докладът приписва това на няколко фактора, включително „по-ниски разходи за компенсация на базата на склад“, повече доставки на превозни средства в сравнение с миналата година и подобрена средна продажна цена. Не трябва да се пропуска и фактът, че Tesla повторно повиши цените на избрани модели през юни. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Молбата на Илон Мъск за отлагане на съдебния процес не беше приета