Неочакван бъг при форматирането на символи причинява проблеми с текстовите вериги между потребителите на iPhone и Android и изглежда никой не е сигурен кой е виновен за това.

Множество съобщения в поредица от теми в Reddit докладват, че номерата на хора, използващи Android или Google Voice, се появяват на iPhone с допълнителен знак + в началото. Това води до объркване в iPhone и до мисълта, че това трябва да е международен номер: ако първите две цифри от кода на областта са 44 например, той ще се превърне в международния код +44 за Великобритания, когато iPhone приложи автоматичното си форматиране на номера.

Това погрешно идентифициране може да доведе до различни неприятни проблеми. Връзките в чата могат да се прекъснат, защото телефонът смята, че по-новите съобщения идват от друго лице. Междувременно, ако изпращате съобщение на някого за първи път, той може да се откаже да прочете съобщението, тъй като странният номер го кара да предположи, че става въпрос за измамник.

Някои коментари предполагат, че проблемът е свързан по някакъв начин с iOS 16, и е вярно, че проблемът изглежда съвпада с актуализацията iOS 16.5 на Apple. Любопитно е обаче, че почти идентичен проблем е бил докладван преди няколко години, като един от засегнатите е отбелязал, че използва iOS 13.1.2. Може би е съвпадение, че проблемите с 13.1.2 и 16.5 просто са се проявили в една и съща грешка, но е трудно да си представим, че Apple би отстранила първоначалната грешка само за да я допусне отново толкова години по-късно.

По онова време от Apple съобщиха, че "по никакъв начин не променят/предоставят/т.н. каквито и да било входящи данни от телефона". Според тях всичко това е от оператора. Но ако виновникът наистина е друг, странно е, че преди в центърът на гнева на потребителите беше T-Mobile, докато сега според репортажа на MacRumors най-многобройните оплаквания идват от потребители на AT&T.

Засега всичко това е загадка. Въпреки това, макар да бяха предложени различни решения - изпратете си SMS, направете пълно нулиране на системата, възстановете мрежовите настройки - най-надеждното вероятно е да се уверите, че контактите са въведени с включен правилен международен код. За контактите от САЩ това означава, че трябва да включите +1 в началото, а за България +359.

Снимка: Unsplash

Виж още: Миграцията от Android към iPhone отново се увеличава

 

Тагове: