Пандемията беше катализаторът, благодарение на който услугите за стрийминг на видео постигат повече от пет години прогнозен растеж през пиковите моменти на COVID-19 през 2020 и 2021 г., но според нов доклад този период на бум вече е приключил.

Постепенното връщане към по-нормален свят вероятно не е единственият фактор в уравнението.

Широко разпространените карантини означават, че търсенето на забавления в дома нарасна през първите две години на пандемията. Това дойде в особено добър момент за Apple, тъй като Apple TV+ стартира само няколко месеца преди COVID-19.

Пандемията може да не е приключила, но високите нива на ваксинация и естественият имунитет от минали инфекции обуславят това, че светът се връща към нещо много по-близо до условията отпреди COVID-19, като всички опции за забавление извън дома са отново в действие. Поради това се вижда, че търсенето на стрийминг забавление се връща към по-нормални нива - с по-конвенционални нива на растеж. За някои услуги това означава загуба на абонати. Netflix например наскоро съобщи за загубата на 200 000 абонати и предупреди, че може да загуби до 2 милиона през това тримесечие.

Подобна е историята и със стрийминга на музика, като в доклад от миналата седмица се казва, че Apple Music е сред услугите, които са загубили общо милион абонати в Обединеното кралство през последното тримесечие. Очаква се нещата да са най-лоши на най-големия развлекателен пазар - САЩ. Там видео стриймингът ще преживее година на отрицателен растеж през 2022 г. - спад от 8% тази година до 6.13 милиарда долара.

Спадът след пандемията несъмнено е най-големият фактор, но не е единственият. От години предупреждаваме за умора от абонаменти, засягаща приложения, стрийминг предаване на музика, видео и други услуги с повтарящи се месечни разходи. A благодарение на инфлацията разходите за енергия по-специално нарастват до небето. Това направи огромна вдлъбнатина в бюджетите на повечето хора и не е изненада да видите, че луксозни пера в бюджета като видео и музика на поискване са силно засегнати.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Телевизорът ви може би възпроизвежда реклами, докато е изключен