Изследователи от университета Carnegie Mellon разработиха метод за откриване на триизмерната форма и движенията на човешки тела в стая, използвайки само WiFi рутери.

За да направят това, те използваха DensePose: система за картографиране на всички пиксели на повърхността на човешкото тяло в снимка. DensePose е разработен от базирани в Лондон изследователи на AI в сътрудничество с техни колеги от Facebook. Според публикуваното в arXiv изследване те са разработили дълбока невронна мрежа, която картографира фазата и амплитудата на WiFi сигналите, изпратени и получени от рутери, до координати на човешки тела.

Изследователите от години търсят методи за сканиране, без да има нужда да използват камери или скъп LiDAR хардуер: през 2013 г. екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха начин да използват сигналите на мобилния телефон, за да виждат през стените; през 2018 г. друг екип от Масачузетския технологичен институт използва WiFi, за да открие хора в друга стая и да преведе движенията им под формата на елементарни фигури.

Изследователите от Carnegie Mellon пишат, че вярват, че WiFi сигналите „могат да служат като повсеместен заместител“ на нормалните RGB камери, когато става въпрос за „усещане“ на хора в стая. Използването на WiFi, пишат те, преодолява пречки като лошо осветление и оклузия, с които се сблъскват обикновените обективи на камерата.

Интересното е, че те позиционират този напредък в полза на правата за поверителност. „В допълнение, те защитават поверителността на хората и това, че необходимото оборудване може да бъде закупено на разумна цена“, по техните думи. „Всъщност повечето домакинства в развитите страни вече имат WiFi у дома и тази технология може да бъде мащабирана, за да следи благосъстоянието на възрастните хора или просто да идентифицира подозрително поведение у дома.“

Те не споменават какво може да включва „подозрителното поведение“, ако тази технология някога достигне масовия пазар. Но като се има предвид, че компании като Amazon се опитват да поставят дронове с камери Ring в домовете ни, лесно е да си представим колко широко разпространеното откриване на хора с активирана WiFi може да бъде стъпка в правилната посока – или пък още една експлоатация на цялата ни поверителност.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това устройство се активира един час преди края на света