Най-после имаме машина, която да ни предупреди, че на Земята ѝ остава само час живот. Extraluminal е IoT устройство, което най-вероятно никога няма да се активира… освен ако планетата ни не е заплашена от свръхнова.

Нека започнем от това, какво точно е свръхнова. Накратко, определението реферира към експлозията на огромна звезда поради завършване на жизнения ѝ цикъл. При хората го наричаме естествена смърт. Това явление генерира повече енергия за секунди, отколкото нашето Слънце ще излъчи за цялото си съществуване. В галактики като Млечния път се стига до 2-3 свръхнови на година. Добре че галактиката е обширна и никоя не ни е засегнала. Досега. За щастие, ако в бъдеще се получи такава неприятна ситуация, ще бъдем предупредени от това малко устройство. Но как разпознава тази специфична заплаха?

Разпадането на ядрото на свръхнова възпроизвежда голяма маса от неутрони. Няколко обсерватории разпръснати из цял свят, които са част от услугата Extraluminal, засичат тези неутрони и изпращат сигнал към устройството, включено в контакта ви. Всъщност това е всичко необходимо да заработи – 220V и Wi-Fi. Ако бъде отчетена аномалия, алармата не е като в атомна централа, а се пуска песента на R.E.M. - It’s The End Of The World As We Know It (стига да имате включени смарт говорители в системата). Нещо като последна шега преди неизбежния край.

Ако сте стигнали дотук, поздравления, потвърждавам опасенията ви, че това устройство не е истинско… но пък са му направили съвсем истински сайт, който може да разгледате ТУК.

Но все пак това ме наведе на въпроса: „Искаме ли да бъдем предупреждавани за нещо такова?“. Първосигналният отговор е „ДА!“, но бих казал, че има една условност. През 2018 г. жителите на Хавай получиха съобщение на мобилните си телефони, което гласеше, че към острова се движат ракети, призив да се потърси убежище и изрично предупреждение, че това не е тест. Краткото, но всяващо паника съобщение бе изпратено и към медиите, за да може те допълнително да вдигнат тревога. След точно 38 минути и 13 секунди, стана ясно, че съобщението е било изпратено по погрешка. Ако не е гарантирана по някакъв начин точността на тези известия, то тогава по-добре да ги няма.

Хубавото е, че IoT се справя много добре със засичането и алармирането за природни бедствия. Ситуацията може да не е екстремна колкото свръхнова, но е често срещана и едно известие може да спаси много животи.

Такъв пример е немският стартъп Dryad, който разработи газов детектор на слънчеви батерии, закачащ се за дървета. Машинният интелект в него обработва данни за състава на въздуха наоколо и следи за въглероден оксид, въглероден диоксид и водород. Това са газове, които се отделят при възпламеняване и бързото им откриване води до бързо сигнализиране, а то - до бърза ответна реакция.

Макар това да не звучи като кой знае какво, обикновените противопожарни системи използват сензори и камери за засичане на пушек. Проблемът е, че един пожар може да е върлувал в продължение на 3 часа, докато бъдат забелязани първите му визуални признаци, така че това изследване на въздуха е голямо постижение.

 

Вижте още: Какъв е рискът да бъдете ударени от сателитна отломка?