Първите смартфони, които поддържат Wi-Fi 7, може да започнат да излизат през втората половина на 2024 г., според нов доклад на DigiTimes, който цитира инженери и лаборатории за инспекция.

Wi-Fi 7 може да използва 320MHz канали и поддържа 4K технология за квадратурна амплитудна модулация (QAM), като в крайна сметка осигурява до 2,4 пъти по-бързи скорости от Wi-Fi 6 със същия брой антени.

Позициониран като следващото голямо развитие на Wi-Fi технологията, Wi-Fi 7 се очаква да осигури скорости от „поне 30“ гигабита в секунда и дори може да достигне 40Gbps, според Wi-Fi Alliance. Той ще предлага достатъчно бързи скорости за следващо поколение AR/VR, 8K видео стрийминг и устройства за игри.

Wi-Fi 6 разполага със скорости до 9,6 Gb/s, а WiFi 5 е с максимална скорост от 3,5 Gb/s, така че WiFi 7 ще бъде значително подобрение, когато стартира. Все още няма информация кога Apple може да внедри Wi-Fi 7, но си струва да се отбележи, че компанията дори не е приела Wi-Fi 6E, който е наличен от 2019 г.

Устройствата на Apple все още използват Wi-Fi 6 и има вероятност Apple да се придържа към Wi-Fi 6 до пускането на Wi-Fi 7, като напълно пропусне Wi-Fi 6E. DigiTimes предполага, че с пускането на Wi-Fi 7 на хоризонта, Wi-Fi 6E е „просто преходна технология“.

Wi-Fi 7 ще дойде първо при рутерите и преносимите компютри, преди да си проправи път към смартфоните. През януари MediaTek демонстрира Wi-Fi 7, а Intel заяви, че планира да приеме Wi-Fi 7 в лаптопи за персонални компютри до 2024 г., като технологията ще се появи на основните пазари през 2025 г. Qualcomm също работи върху опции за Wi-Fi 7 чипове, които се очаква да се появят в същата времева рамка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Икономичният характер на LED светлините е поставен под въпрос